David Groep benoemd tot hoogleraar e-infrastructuur in Maastricht

3 mei 2022

Programmaleider David L. Groep van de Physics Data Processing groep van Nikhef is benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij gaat zich bezighouden met onderzoek over de inrichting, het optimale gebruik, en de beveiliging van grootschalige ICT-infrastructuur voor de wetenschap.

David Groep

Fysicus en computing-onderzoeker Groep (Zaandam 1973) is bij Nikhef verantwoordelijk voor een van de kerndatacenters van het Worldwide LHC Computing Grid, een internationale verzameling van rekencentra die rekenkracht leveren voor het onderzoek met de Large Hadron Collider in Genève. Ook werkt hij aan de nationale e-infrastructuur met SURF, de landelijke ICT-samenwerking voor onderwijs en onderzoek.

Big Science als de deeltjesfysica stelt hoge eisen aan de data- en rekeninfrastructuur die de onderliggende werkprocessen mogelijk maakt. Het gaat daarbij om het verzamelen en analyseren van enorme datastromen en om veilig communiceren. Factoren als rekenkracht, opslagruimte en netwerkbeschikbaarheid zijn vaak bepalend bij grote experimenten. Door het grote diversiteit aan gebruikers is ook een robuuste beveiliging cruciaal.

De bijzondere leerstoel e-Infrastructuur bij de faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht wordt ondersteund door Nikhef. David Groep is op 1 april begonnen bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering. Een van zijn onderzoekslijnen heeft betrekking op op geintegreerde systeemarchitecturen en hoe algoritmes de nieuwe systemen effectiever kunnen benutten.

De Universiteit Maastricht is al een van de partners in het Nikhef-samenwerkingsverband. Zwaartekrachtsgolven en detectoren als de toekomstige Einstein Telescope en het LHCb-deeltjesexperiment op CERN zijn de speerpunten van het Nikhef in Maastricht. Groeps aanstelling betekent nu een uitbreiding naar dataprocessing en computing.