Cosmos boekenprijs voor “Het Eiland dat Higgs heet”

27 oktober 2023

Het boek Het Eiland dat Higgs heet van Nikhef-directeur Stan Bentvelsen en Nikhef-voorlichter Martijn van Calmthout heeft de Cosmos Boekenprijs 2023 gewonnen.

Dat is vrijdagavond bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Het boek over tien jaar onderzoek naar het in 2012 op CERN ontdekte higgsdeeltje kreeg de prijs van de Cosmos scholierenjury.

Stan Bentvelsen,
Cosmos boekenprijs 2023, Crea
Foto: Bob Bronshoff

De vakjury bekroonde het boek Ongekend van Margriet van der Heijden, over vergeten vrouwen in de natuurwetenschappen.

De Cosmos boekenprijs is een initiatief naar Italiaans model van de Amsterdamse fysicus Gianfranco Bertone en het maandblad New Scientist, bedoeld om scholieren voor wetenschapsboeken te interesseren.

Het Eiland dat Higgs heet (een uitgave van Uitgeverij LIAS) heeft de vorm van een reisgids, die met de lezer het ideeĆ«nlandschap verkent dat de ontdekking van het higgsdeeltje in 2012 onthulde voor de natuurkunde. Het voorwoord is van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft.

Het boek vertelt over de reis erheen, de bekende attracties en de nog onbekende verre gebieden, waarnaar nog volop onderzoek gaande is. Stan Bentvelsen was als ATLAS onderzoeker nauw betrokken bij de ontdekking van het higgsdeeltje in 2012.