Collaboratieprijs KM3NeT voor Nikhef-engineer Edward Berbee

9 maart 2023

De KM3NeT-samenwerking die bouwt aan een neutrinotelescoop in de Middellandse zee, heeft Edward Berbee van Nikhef de Giorgos Androulakis-prijs voor technici in het project toegekend.

Dat is deze week bekend gemaakt. De jury roemt mechanisch engineer Berbee om zijn talloze bijdragen aan de constructie van het KM3NeT-project en zijn inzet en toewijding. Edward Berbee is betrokken bij het ontwerp, de constructie en het testen van vrijwel alle onderdelen van de detector.

Nikhef is van begin af aan nauw betrokken bij KM3NeT. De detector zal uiteindelijk uit honderden verticale lijnen op de bodem van de diepzee bestaan waaraan lichtsensoren in glazen bollen zijn bevestigd, DOMs genaamd. Een deel daarvan is inmiddels geplaatst bij Italië en Frankrijk en actief.

Het netwerk van duizenden sensoren in de duisteren diepzee kan de baan van passerende neutrino’s zichtbaar maken. Het onderzoek gaat zowel over de eigenschappen van neutrino’s zelf, als naar de bronnen in het heelal.

Berbee ontwierp de DOMs die nu met honderden worden geproduceerd, ondermeer bij Nikhef op Science Park Amsterdam. Hij ontwikkelde ook alle mechanica die ervoor moet zorgen dat de detectie-units gecontroleerd uitrollen en recht overeind staan, zonder schade.

De prijs is dit jaar voor het eerst toegekend. Hij is vernoemd naar wijlen KM3NeT- kwaliteitsmanager Giorgos Androulakis, en kent twee categorieën: voor jonge wetenschappers in de samenwerking en voor technici die een essentiële bijdrage aan het project hebben geleverd.

Groepsleider Patrick Werneke van de afdeling Mechanische Technologie van Nikhef noemt de toekenning aan Berbee meer dan verdiend. “Een prachtige erkenning van zijn onvermoeibare werk voor KM3NeT.”