CERN werkt aan een geleidelijke heropening vanaf 18 mei

11 mei 2020

Het CERN-laboratorium in Genève werkt aan een geleidelijke heropening vanaf 18 mei. Het activiteitenplan zal wekelijks worden herzien en zo nodig aangepast aan de corona-situatie bij CERN zelf en de gastlanden Zwitserland en Frankrijk.

Dat is in Genève bekendgemaakt door het directoraat-generaal van het laboratorium. CERN was na het uitbreken van de corona-pandemie vanaf 20 maart dit jaar in ‘safe mode’. De meeste werkzaamheden waren gestaakt, met alleen de hoogstnoodzakelijke bezetting nog op het lab aanwezig. Publieken evenementen en rondleidingen zijn tot nader order afgelast.

De Large Hadron Collider van CERN was op dat moment niet in bedrijf vanwege de Long Shutdown 2 sinds eind 2018. Wel liggen alle werkzaamheden aan de intensere HL-LHC versneller en de verschillende detector-upgrades sindsdien stil, ook die van Nikhef.

De HSE unit (Health & Safety and Environmental Protection) heeft een samenhangend geheel van Covid-19-specifieke maatregelen ontwikkeld die door alle mensen ter plaatse moeten worden nageleefd, met de hoogste prioriteit voor gezondheid en veiligheid.

De aanwezigheid op de CERN-locaties is momenteel beperkt tot de locaties die essentieel zijn voor de veiligheid en beveiliging van de faciliteiten en de apparatuur. Vanaf 18 mei zullen de activiteiten ter plaatse worden uitgebreid tot een beperkt aantal CERN-personeel en -contractanten. Om te beginnen met degenen wier werkzaamheden verband houden met LS2 (Long Shutdown 2), versneller- en detectorupgrades en dringende site- en bouwactiviteiten.

Het doel is om elke week nog eens 500 mensen ter plaatse te verwelkomen. Vanaf half juni zal CERN-personeel dat momenteel telewerken momenteel ook geleidelijk ter plaatse wordt teruggeroepen en vanaf half september, als de gezondheidssituatie in Europa en daarbuiten is verbeterd, zal CERN weer openstaan voor de volledige gemeenschap.

Het herstartplan omvat een nieuwe reeks gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, waaronder de distributie van maskers en strenge hygiënemaatregelen, evenals COVID-19-gezondheids- en veiligheidstraining, die verplicht zal zijn voor iedereen die terugkeert naar de locaties.

Andere maatregelen die voor en tijdens de ‘safe-mode’-periode vanaf 20 maart zijn ingevoerd, zullen worden gehandhaafd. CERN heeft alle reizen opgeschort en de voortzetting van virtuele vergaderingen wordt ten zeerste aanbevolen.

De vestigingen van Nikhef in Amsterdam en elders zijn momenteel gesloten voor alle, behalve zeer dringende werkzaamheden. De meeste werknemers en promovendi werken vanuit huis en via videoverbindingen.

(Bron: CERN)

Voor actuele informatie: https://hse.cern/news-article/coronavirus-information-measures-and-recommendations