CERN legt eerste steen van Science Gateway

21 juni 2021

Vandaag werd de eerste steen gelegd voor Science Gateway, het nieuwe bezoekerscentrum van CERN. CERN directeur-generaal Fabiola Gianotti en architect Renzo Piano markeerden samen met vertegenwoordigers van de lidstaten van CERN en vele andere partners de succesvolle start van de bouw.

“We willen dat de CERN Science Gateway alle bezoekers inspireert met de schoonheid en de waarden van de wetenschap,” zei Fabiola Gianotti tijdens haar openingstoespraak.

Het wordt een iconisch, duurzaam gebouw met veel ruimte voor tentoonstellingen, publiekslabs, een groot auditorium, en tal van andere interactieve educatie- en outreachmogelijkheden. “We zullen een plaats van uitwisseling en kennis bouwen,” zegt Renzo Piano over dit ambitieuze project.

Image: ©Renzo Piano Building Workshop in collaboration with Brodbeck Roulet Architectes Associés

De opening van de Science Gateway is gepland in 2023. Honderdduizenden bezoekers per jaar kunnen dan een boeiende reis maken door de wetenschap, de ontdekkingen en de technologie van CERN. Met de Science Gateway gaat CERN zijn capaciteit vergroten om bezoekers van alle leeftijden te ontvangen, met bijzondere aandacht voor jongere generaties die CERN warm wil maken voor wetenschap en onderzoek.

Twee van de grote interieurs voor de tentoonstellingen worden door het Utrechtse ontwerpbureau Tinker imagineers in samenwerking met andere partijen ontwikkeld. Zij gaan een ruimte maken over de geschiedenis van het heelal, en een over de onopgeloste mysteries in de natuurkunde. Bezoekers wordt daar straks een totaalbelevenis geboden, via voorwerpen, virtual reality, beeld en geluid.

Bron: CERN persbericht