Andreas Freise benoemd tot nieuwe directeur organisatie Einstein Telescoop

1 oktober 2022

Hoofdfysicus Andreas Freise van Nikhef in Nederland is benoemd tot projectleider voor de internationale Einstein Telescope (ET) organisatie.

De Einstein-telescoop wordt een groot grondobservatorium voor het bestuderen van zwaartekrachtgolven in Europa, dat gebruik maakt van een speciale ondergrondse infrastructuur voor de meest geavanceerde instrumenten.

Andreas Freise. FOTO NIKHEF

Andreas Freise volgde onlangs Jo van den Brand op als Europees projectdirecteur. Samen met zijn collega’s Fernando Ferroni uit ItaliĆ« en Mario Martinez uit Spanje leidt hij nu de activiteiten die moeten leiden tot een operationele infrastructuur.

Andreas Freise is hoogleraar Gravitational Wave Physics aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nikhef. Hij ontwikkelde precisie-instrumentatie voor de eerste grote gravitatiegolfdetectoren zoals LIGO en Virgo.

Hij was stichtend lid van de Einstein Telescope samenwerking, leidde het instrumentontwerp van het observatorium en zat in de stuurgroep en als voorzitter van de Instrument Science Board in de internationale samenwerking.

De Einstein-telescoop is onlangs geselecteerd voor de routekaart van het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuren (ESFRI). Het project is nu een nieuwe fase ingegaan met aanzienlijke nationale financiering in Nederland en Italiƫ voor de ontwikkeling van een gedetailleerd voorstel voor de implementatie van de onderzoeksinfrastructuur.

Het ET-projectdirectoraat heeft tot taak de weg te effenen voor een solide en duurzame ET-organisatie in en – onder meer – de belangrijke taak een effectieve interface tussen de projectorganisatie en de wetenschappelijke gemeenschap te bewaken, te stimuleren en te ontwikkelen. Het projectdirectoraat is verder verantwoordelijk voor de beheersing van tijdschema’s, prioriteiten en budgettaire beperkingen.