25 jaar www.nikhef.nl

6 februari 2017
De Nikhef website door de jaren heen, startend met de linemode browser links bovenin en onderaan de meest recente homepage van Nikhef.

Het is deze maand vijfentwintig jaar geleden dat www.nikhef.nl, als eerste website van Nederland en derde ter wereld, online ging.

Een leven zonder internet, het is nu nauwelijks meer voor te stellen. Maar in 1991 woont oud-Nikhef onderzoeker Willem van Leeuwen de eerste presentatie van het World Wide Web bij op een bijeenkomst op CERN, waar in december het jaar ervoor de allereerste website ter wereld live ging. En dat alles naar aanleiding van een “vaag maar interessant” idee van de bedenker van het WWW, Tim Berners-Lee.

Van Leeuwen weet nog alles over zijn rol in de beginperiode van het wereldwijdeweb. “Het WWW draait op het internet. Pas toen het geïnstalleerd was en ik het zag, begreep ik hoe het werkte.”

Wie kon zich drie decennia geleden voorstellen dat zo’n onmisbaar stuk techniek dat zo wijdverspreid gebruikt wordt, uit de deeltjesfysica voort zou komen? Het is iets waar we als instituut trots op zijn, maar het laat ook zien dat fundamenteel onderzoek soms verrassende toepassingen heeft.

Meer informatie over de eerste website van Nederland
Nikhef en het WWW
Nikhef blog: 25 jaar www.nikhef.nl
Wikipedia
Artikel Volkskrant 4 februari 2017
NPO Radio 1 interview met Willem van Leeuwen 6 februari 2017 (vanaf 09.17u)