Sijbrand de Jong verkozen tot nieuwe president van CERN-Raad

18 september 2015

De CERN-Raad heeft professor Sijbrand de Jong vandaag verkozen tot zijn 22e president.  De benoeming gaat in op 1 januari 2016.  Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij Nikhef.  

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) is ’s werelds grootste onderzoekinstituut voor deeltjesfysica. De CERN-Raad is samengesteld uit twee afgevaardigden van elke lidstaat en bepaalt het beleid van de organisatie in wetenschappelijke, technische en administratieve zaken.

Sijbrand de Jong heeft een lange staat van dienst bij CERN. Hij kwam er in 1984 voor het eerst als student en ging er na zijn promotie in 1990 werken op het Laboratorium LEP-versneller. Eind jaren negentig verhuisde hij naar Fermilab in de VS, waar hij aan het Tevatron betrokken was bij de zoektocht naar het higgsdeeltje. Sinds 2010 is Sijbrand de Jong afgevaardigde in de CERN-Raad. Daarnaast was hij in 2006 en 2013 de Nederlandse vertegenwoordiger van de CERN-Raad strategiegroepen. Van 2004 tot 2008 was hij lid van het Large Hadron Collider Comité bij CERN. De Jong is momenteel actief in de astrodeeltjesfysica. Hij neemt deel aan het onderzoek naar kosmische straling  in het Pierre Auger Observatorium.

Sijbrand de Jong  is vereerd met zijn benoeming: "CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities en is in een uitstekende positie om de deeltjesfysica verder te brengen met de LHC in volle gang. Met het recent door CERN ontdekte higgsdeeltje hebben we een nieuw venster met uitzicht op nieuwe nog onbekende  fysica. Verder bruist het van de nieuwe ideeën op CERN. Ik ben zeer vereerd leiding te mogen geven aan de Raad die daarvan zoveel mogelijk moet zien waar te maken."

Reacties

De huidige voorzitter van de Raad professor Agnieszka Zalewska is erg content met haar opvolger per 1 januari 2016: "Sijbrand de Jong heeft de CERN-Raad met toewijding, pragmatisme en wijsheid gediend gedurende mijn mandaat als president. Als het tijd is om het stokje over te dragen, weet ik het in goede handen."

Collegevoorzitter Gerard Meijer van de Radboud Universiteit: "Wij zijn zeer trots dat een wetenschapper van de Radboud Universiteit is uitverkozen deze vooraanstaande positie te gaan bekleden. Hieruit spreekt nadrukkelijke internationale erkenning en waardering voor zijn werk."

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: "Ook wij zijn erg trots dat Sijbrand de Jong deze rol zal vervullen. Nederland levert op alle gebieden belangrijke bijdragen aan CERN. De ontwikkeling en constructie van detectoren voor de LHC, de bouw van de infrastructuur voor data verwerking, de slimme analysetechnieken van de botsingen en de bijdragen aan theorie, allemaal relevante activiteiten die hebben geleid tot de ontdekking van het higgsdeeltje en nu een ontdekkingstocht in de deeltjesfysica inluiden die zijn weerga niet kent. Sijbrand de Jong zal een prachtige rol gaan spelen door leiding te geven aan de CERN Raad, die richting geeft aan de organisatie in deze en toekomstige ambities."

Meer weten? Neem contact op met

Sijbrand de Jong, email

Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, email,  tel. 024 361 60 00

Wetenschapscommunicatie Nikhef, email, tel. 020 592 2075

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. FOM maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


CERN-persbericht/CERN press release

Het originele CERN-persbericht is te vinden op/ The original CERN press release can be found at:

http://press.web.cern.ch/news