Prestigieuze Snelliusmedaille voor Nederlandse ATLAS-groep

2 november 2015

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangekondigd dat het de Snelliusmedaille 2015 toekent aan de Nederlandse ATLAS-groep. De wetenschappers ontvangen de medaille, die eens in de tien jaar wordt uitgereikt, voor hun bijdrage aan het onderzoek dat heeft geleid tot de ontdekking van het higgsdeeltje. Deze ontdekking, aangekondigd in 2012 markeert het sluitstuk van een intense speurtocht die bijna een kwart eeuw in beslag heeft genomen en waaraan honderden fysici van over de gehele wereld hebben meegewerkt. De Nederlandse inspanningen hebben zich geconcentreerd op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

Het Genootschap wil met de uitreiking dit jaar van de Snelliusmedaille erkenning geven voor de Nederlandse bijdrage aan de ontdekking van het higgsdeeltje. "Het selecteren van één enkele wetenschapper zou geen recht doen aan de gezamenlijke inspanning die de vondst van het deeltje mogelijk maakte", licht prof. dr. Ron van Noorden (voorzitter van het Genootschap) toe. "We hebben daarom besloten de medaille toe te kennen aan het collectief van Nederlandse fysici in het ATLAS-onderzoek."

Prof. dr. Stan Bentvelsen zal op zaterdag 21 november de medaille namens de hele groep in ontvangst nemen tijdens het Lustrumsymposium in het kader van het 225-jarig bestaan van het Genootschap. Bentvelsen is sinds december 2014 directeur van Nikhef, dat de Nederlandse experimentele activiteiten bij ATLAS coördineert. Daarvoor was hij Nikhef-programmaleider van ATLAS.

Nikhef’s bijdrage aan ATLAS focust zich op de grote muonkamers, de sporendetector en de uitlees-electronica. Het is actief binnen de analyse van het higgsboson en de zoektocht naar nieuwe deeltjes die een verklaring kunnen zijn voor donkere materie.

Over het genootschap
Het Genootschap stelt zich ten doel de bevordering van de wetenschap op het gebied van de Geneeskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen in de ruimste zin. Een van de manieren om vorm te geven aan dit doel is het toekennen van onderscheidingen wegens verdiensten voor de wetenschappen. De Snelliusmedaille wordt uitgereikt voor baanbrekend onderzoek op het terrein van de natuurkunde, wiskunde of informatica. De medaille is ingesteld in 1951 en wordt eens in de tien jaar uitgereikt.

De betrokken onderzoekers
De Nederlandse inspanningen hebben zich geconcentreerd op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. De betrokken onderzoekers zijn:

prof.dr. Stan Bentvelsen   
prof.dr. ir. Paul de Jong
dr. Gerjan Bobbink    
drs. Peter Klok
dr. Kors Bos    
dr.drs.ir. Peter Kluit
ir. Henk Boterenbrood    
prof.dr.ir. Els Koffeman
dr. Sascha Caron    
dr. Adriaan König
dr. Auke Pieter Colijn    
prof.dr. Frank Linde
dr. Pamela Ferrari    
dr. Guy Luijckx
dr. Frank Filthaut    
dr. Graziano Massaro
prof.dr.ir. Harry van der Graaf    
dr. Wouter Verkerke
prof.dr. Nicolo de Groot    
dr. ir. Jos Vermeulen
dr. Fred Hartjes    
dr. Marcel Vreeswijk
dr. Nigel Hessey    
dr. Ivo van Vulpen
prof.dr. Olya Igonkina     

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020-5925075
Prof. Dr. Stan Bentvelsen – mail – 020-5925001

http://gngh.uva.nl/gedeelde-content/nieuws/2015/11/uitreiking-snellius-medail.html

Lees meer over het Nikhef-onderzoek bij ATLAS