Olya Igonkina benoemd tot bijzonder hoogleraar

17 februari 2015

Nikhef-onderzoeker Olya Igonkina is met ingang van 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit met als leeropdracht: The study of proton-proton interactions at the Large Hadron Collider at CERN.

Op Nikhef is Igonkina betrokken bij het ATLAS-experiment, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN in Genève. Igonkina zal nauw samenwerken met Nikhef-onderzoeker Nicolo de Groot (hoogleraar Experimentele deeltjesfysica, verbonden aan de afdeling Experimentele Hoge Energie fysica (EHEF), Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics (IMAPP) van de Radboud Universiteit). De afdeling is partner in het Nikhef en in de landelijke Onderzoekschool Subatomaire Fysica.

De afdeling van De Groot neemt actief deel aan de experimenten ATLAS op CERN en het Pierre Auger Observatorium in Argentinië. ATLAS is het vlaggenschipexperiment, waarin natuurkundigen van Radboud Universiteit en Nikhef deelnemen. Ze speelden een belangrijke rol in de experimenten die het Higgs-deeltje aantoonden (2012) en in de zoektocht naar materie-antimaterie verschil.

Olya Igonkina studeerde en promoveerde op het gebied van de Natuurkunde aan het Moscow Institute of Physics and Technology (2002). Van 2002 tot 2007 werkte ze als onderzoeker aan de University of Oregon (Eugene, VS). Igonkina kreeg een aantal subsidies, waaronder een Vidi (2010) van NWO en Projectruimte (2012) van FOM.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Wetenschapscommunicatie: mail – 020-592 5075 / 592 2075