Kaj Munk College deelnemers CERN wedstrijd

8 april 2015

Net als vorig jaar organiseert CERN weer een wedstrijd voor scholieren: de CERN wedstrijd ‘a beamline for schools’.

In deze wedstrijd worden middelbare scholieren gevraagd om te bedenken wat zij zouden doen als ze een deeltjesbundel tot hun beschikking hadden. Het team met het meest originele voorstel mag dit daadwerkelijk op CERN komen uitvoeren.

Vorig jaar werd deze hoofdprijs gewonnen door een Nederlands team van het Dominicus College uit Nijmegen.

Dit jaar doen 455 verschillende teams mee uit 60 verschillende landen. Het Kaj Munk College is één van de zes enthousiaste Nederlandse teams die meedingen naar de hoofdprijs. Van hun ervaringen tot nu toe maakten zij een verslag:

3 april: Begin deze week hebben wij, negen natuurkundeleerlingen uit 5 vwo onder leiding van meneer Fokkema, onze inzending voor de ‘CERN beamline for schools’ ingezonden. Dit is een wedstrijd waarbij wij een experiment moesten bedenken die in de deeltjesversneller op CERN in Zwitserland uitvoerbaar is. Als we deze wedstrijd winnen mogen we ons experiment daadwerkelijk uitvoeren gedurende één week. In deze week krijgen we dan hulp van aanwezige wetenschappers om ons te helpen bij het uitvoeren en analyseren van ons experiment.

Als voorbereiding van dit project zijn we naar Nikhef in Amsterdam geweest en hebben we veel uitleg over deeltjesfysica gekregen. Wij willen een experiment gaan doen waarbij wij de verhouding tussen deeltjes en antideeltjes willen controleren. We hebben over ons experiment een verslag en filmpje gemaakt (zie onderaan) die wij hebben ingezonden. Over een paar weken krijgen we de uitslag te horen. 

Voor deze wedstrijd doen meer dan 300 scholen uit verschillende Europese landen mee. Vorig jaar won een Nederlandse school en wij hopen dat wij dit jaar ook winnen! 

Daniel de Jong, Edith van der Nol, Elsalien Rebel, Jaap Koopmans, Lisa Elderhorst, Petra Huisman, Pim Stokkel, Robbie Warmerdam en Tijmen Moll uit 5 vwo

 Bron: website Kaj Munk College

Bekijk hier de video van het voorstel van het Kaj Munk College.