Nationaal instituut voor subatomaire fysica

26-10-2012

HiSPARC: eerste Britse systeem online

Op 22 oktober j.l. is een HiSPARC-systeem live gegaan op de Red Maids' School in Westbury-on-Trym. Deze school heeft de primeur, het is namelijk de eerste Britse school die meedoet aan het HiSPARC-project. De lokale krant besteedde aandacht aan de lancering en Dr. Jaap Velthuis, senior lecturer deeltjesfysica van de Universiteit van Bristol, en de HiSPARC-coördinator in Engeland, werd geïnterviewd door BBC Bristol radio. Ook Bob van Eijk, coördinator HiSPARC vanuit Nikhef, was aanwezig.

De verwachting is dat nog 5 scholen zullen volgen in de komende maanden.

Buiten Nederland heeft HiSPARC al een samenwerking met een school in Arhus, Denemarken, en staan er twee stations in Hanoi en Soedan.

HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een groot netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten. HiSPARC wordt gefinancierd door FOM en Nikhef. HiSPARC werkt nauw samen met verschillende universiteiten in Nederland. De universiteiten begeleiden het bouwen van de detectors voor de scholen en hebben elk een clustercoördinator aangesteld die fungeert als contactpersoon voor hun regio. Meer informatie >>

Lees het interview met Jaap Velthuis over het uitrollen van HiSPARC in Groot-Brittannië