Prestigieuze Vici-beurs voor Nikhef-onderzoeker

12 februari 2015

Nikhef-onderzoeker André Mischke heeft een Vici-beurs ontvangen. In totaal ontvangen 36 wetenschappers een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO. De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Mischke, verbonden aan de Universiteit Utrecht, ontvangt de Vici-beurs voor zijn onderzoek ‘Tomography of the Quark-Gluon Plasma – beauty quarks as a key probe’.

Natuurkundigen vermoeden dat het heelal heel kort na de oerknal enkele miljoensten van een seconde was gevuld met quark-gluon plasma, een gloeiend hete en zeer compacte mengsel van elementaire deeltjes.

Doel van Mischke’s onderzoeksvoorstel is het bepalen van de sterkte van de interactie tussen quarks en gluonen in het quark-gluon plasma. Deze belangrijke eigenschap van het quark-gluon plasma is nog steeds onbekend. Mischke gaat hiervoor een geheel nieuw onderzoeksveld openen, door voor het eerst gedetailleerd metingen te doen aan de interactie tussen het quark-gluon plasma en ‘beauty quarks’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Wetenschapscommunicatie: mail – 020-592 5075 / 020- 592 2075

Met dank aan Universiteit Utrecht: het nieuwsbericht is hier te vinden