Nederland 25 jaar geleden voor het eerst op internet

18 november 2013

Afgelopen zondag 17 november was het om 14.28 uur exact vijfentwintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. “Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam ontving toen per e-mail de mededeling dat het CWI – als eerste instelling buiten Amerika – officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet,” schrijft CWI, dat net als Nikhef ook gehuisvest is op Amsterdam Science Park.

“Het CWI staat stil bij dit feestelijke jubileum tijdens het evenement CWI in Bedrijf 2013 – Innovatie in ICT, dat op vrijdag 22 november 2013 wordt georganiseerd op Amsterdam Science Park. Hier zal een gedenkplaat worden onthuld op de plaats waar het Nederlandse en Europese internet 25 jaar geleden begon.” (Bron: CWI)

Internet en het www, en de rol van Nikhef
Eén van de belangrijkste diensten die op het internet gebruikt worden is het World Wide Web. Nikhef kent een lange geschiedenis op het gebied van het WWW. Het is nu bijna niet te geloven, maar in 1992 bestonden er slechts drie websites in de hele wereld: die van CERN, SLAC en Nikhef. De Nikhef website werd operationeel in february 1992.

  • Lees alles over Nikhef en het WWW