PhD defense Robin van der Leeuw @ UvA

15 april 2014

Promotiebericht
Nikhef, 2-4-2014

Sterke Supersymmetry – Een zoektocht naar squarks en gluinos in hadronische kanalen met de ATLAS detector

Robin van der Leeuw, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 15 april 2014 aan de Universiteit van Amsterdam.

Deeltjesfysica heeft ten doel uit te leggen hoe de natuur werkt op de allerkleinste (op dit moment toetsbare) afstanden. Om de allerkleinste deeltjes die we in het universum kennen te beschrijven, samen met de fundamentele krachten tussen deze deeltjes, is het Standaard Model van de deeltjesfysica opgesteld.  Gedurende de 20e  eeuw is het Standaard Model uitgebreid getest tot ongelooflijke precisie. 
Echter ondanks dit succes zijn er enkele gebreken aan het licht gekomen waardoor de natuurkundige gemeenschap er vanuit gaat dat er nog een onderliggende theorie zou kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is de indirecte waarneming van donkere materie in het heelal. Een nieuw model moet naast het Standaard Model ook ‘nieuwe fysica’ beschrijven, waarmee de gebreken op te lossen zijn. Een populaire theorie die nieuwe fysica introduceert is supersymmetrie, of SUSY.

Dit proefschrift beschrijft een zoektocht naar aanwijzingen voor SUSY in proton-proton botsingen in de ATLAS detector op CERN. De productie en daaropvolgend verval van twee supersymmetrische deeltjes zal regelmatig gepaard gaan met hoog energetische deeltjes stromen (‘jets’) en missende transversale energie. De analyse in dit proefschrift richt zich op dit soort vervallen, en zet nieuwe limieten op de massa van mogelijke supersymmetrische deeltjes.

Strong Supersymmetry – A search for squarks and gluinos in hadronic channels using the ATLAS detector (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 15 april, om 10.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: prof. dr. ir. P.J. de Jong
Co-Promotor: dr. O.B. Igonkina

Contact: Robin van der Leeuw