Nationaal instituut voor subatomaire fysica

29-11-2012

PhD defense Marcel Raas @ RUN

Promotiebericht
Nikhef, 15-11-2012

Jet multiplicities in the W->μνμ process in proton-proton collisions at 7 TeV

Marcel Raas, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 29 november 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De grootste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider te CERN, Genève, biedt uitgelezen mogelijkheden om ons huidig begrip van de fundamentele natuurwetten te testen en uit te breiden. Deze natuurwetten worden zichtbaar door processen tussen elementaire deeltjes zeer precies te meten. Het is echter vaak onmogelijk om één specifiek proces te isoleren in de data; andere processen vergezellen het signaal waarnaar we op zoek zijn. Om de juiste conclusies te trekken is het minstens zo belangrijk om goed te begrijpen hoe deze achtergrondprocessen zich experimenteel gedragen.In dit proefschrift is het W+jets proces gemeten en het resultaat is vergeleken met de nieuwste theoretische voorspellingen. Binnen de onzekerheid, die grotendeels, maar niet uitsluitend, bepaald wordt door experimentele factoren, kloppen de theoretische voorspellingen. Het W+jets proces is een belangrijk achtergrondproces voor verschillende zoektochten naar nieuwe fysica (o.a. bij bepaalde strategieën om het Higgsdeeltje te vinden). Een goed begrip van dit proces is cruciaal om zijn verstorende invloed in deze zoektochten te minimaliseren. Daarnaast is het een goede check of de bekend veronderstelde fysica nog steeds geldig is op de extreem hoge energieën die de LHC kan leveren.

Marcel Raas: Jet multiplicities in the W->μνμ   process in proton-proton collisions at 7TeV (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 29 november, om 10.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotor: prof. dr. N. de Groot
Copromotor: Dr. F. Filthaut

Contact: Marcel Raas