De microkosmos: Higgs, Oerknal en meer! Lezing Frank Linde op Lowlands University

16 augustus 2014

Lowlands University presenteert Frank Linde. Antimaterie, neutrino’s, donkere materie en gravitatiegolven: welkom in de wondere wereld van de elementaire deeltjes. Professor Frank Linde won vorig jaar (samen met Stan Bentvelsen) de Physicaprijs voor zijn bijdrage aan de ontdekking van het Higgsdeeltje. Je weet wel: het meest gezochte puzzelstukje in het fantastische theoretische bouwwerk met de toepasselijke naam ‘standaardmodel’. Eureka! Want dit model heeft ervoor gezorgd dat er na 13,7 miljard jaar dan eindelijk zicht is op de start van ons universum: de oerknal. Linde, directeur van het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica, legt haarfijn uit hoe we de wereld dankzij deze deeltjes een beetje beter kunnen begrijpen.

Frank Linde, directeur Nikhef: "In deze Lowlands University lezing neem ik jullie mee naar de wonderlijke wereld van de elementaire deeltjes fysica. Te beginnen met CERN, het Europese centrum van de elementaire deeltjes fysica bij Genève waar sinds 2009 de krachtigste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC), onwaarschijnlijke grote aantallen protonen (waterstofkernen) frontaal op elkaar laat klappen. In 2012 heeft dit geleid tot de ontdekking van het Higgs deeltje; een lang ontbrekend puzzelstukje in het fantastische theoretische bouwwerk met als toepasselijke naam: Standaard Model. Mede gebaseerd op dit model hebben we na 12.7 miljard jaar eindelijk een kwantitatieve beschrijving van de evolutie van ons Universum: de Oerknal hypothese. Met name in het prille universum speelden de elementaire deeltjes een cruciale rol. En zelfs vandaag de dag kunnen metingen aan diezelfde elementaire deeltjes en hun corresponderende velden ons een ‘foto’ geven van dat prille universum. Toch is ons begrip incompleet en daarom speuren we naarstig naar donkere materie (en energie). En de meest gestelde vraag: is dit nuttig? Zal ik en-passant ook nog adresseren."

Lowlands University 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), TNO, Oxfam Novib, de Stichting Academische Jaarprijs, de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), de Stichting Physica en de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV).

Frank Linde’s lezing vindt plaats in ECHO op zaterdag 16 augustus 2014.

Zie het programma van Lowlands voor precieze tijden (vink LL University aan in de kolom links)