TIMELAPSE Wekenlang frezen voor een deel van de nieuwe LHCb-detector

29 mei 2019

De computergestuurde DMF200 freesmachine van de mechanische werkplaats van Nikhef in Amsterdam maakt al weken overuren om uit een massief blok aluminium een cruciaal nieuw onderdeel van de LHCb-detector op CERN te frezen. Deze zogeheten RF Box is een dunwandige aluminium trommel waarin een reeks sensoren voor de detector onder vacuüm gebracht kunnen worden. Nikhef-technicus Marco Kraan maakt met twee camera’s een time-lapsefilm van het proces, dat een aantal weken in beslag neemt. Twee afleveringen van zijn film bestrijken nu vier weken werk en zijn inmiddels online te bekijken.

De LHCb-detector is een van de drie deeltjesdetectoren op CERN waaraan Nikhef-groepen meewerken. Momenteel ligt de grote LHC-versneller stil voor aanpassingen en verbeteringen. Tijdens deze zogeheten tweede Long Shutdown, die duurt tot 2021, worden ook de detectoren die de deeltjesbotsingen in beeld brengen verder verbeterd.

De LHC-versneller in Genève zal op termijn nog veel intensere protonenbundels op elkaar laten botsen. De detectoren krijgen daardoor ook veel meer botsingen tegelijk te verwerken. Bij LHCb betekent dat dat de bestaande VELO-unit aan het begin van de detector moet worden uitgerust met een geavanceerd pixel-systeem, zoals in een digitale fotocamera zit. Dat VELO-pix-systeem zal met nieuwe, slechts 0,2 millimeter dunne RF-boxen worden omsloten. De minimale wanddikte is nodig om zo min mogelijk deeltjes weg te vangen. Nikhef maakt de benodigde boxen voor LHCb en is ook nauw betrokken bij de opbouw van VELO-pix zelf.

Het LHCb-experiment speurt bij de protonenbotsingen in de LHC-versneller van CERN naar diepe verschillen tussen materie en antimaterie. Dat zou kunnen leiden tot een antwoord op de vraag waarom het universum uit materie bestaat en geen noemenswaardige antimaterie.

Bekijk alle afleveringen hieronder: