Terugblik opening ETpathfinder

11 november 2021

Op 8 november opende Ingrid van Engelshoven – demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – ETpathfinder. Dit deed ze met een druk op de knop vanuit de cleanroom – een stofvrije ruimte met constante temperatuur waar je alleen naar binnen mag in een speciaal pak. Deze handeling was onderdeel van een feestelijke ceremonie. Hieronder een animatie die Marco Kraan (Nikhef) voor de gelegenheid maakte, en een beeldverslag van de opening.

ETpathfinder is een hypermodern natuurkundelaboratorium, dat gaat dienen als proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren. De komst van ETpathfinder versterkt bovendien de positie van de grensregio als kandidaat-locatie voor de nieuwe Europese zwaartekrachtsgolfdetector, de Einstein Telescope.

Lees meer over ETpathfinder

Bekijk de animatie:

Fotoimpressie:

foto: Philip Driessen – Maastricht University. Professor Stefan Hild, projectleider van ETpathfinder.
foto: Philip Driessen – Maastricht University. Professor Stefan Hild, projectleider van ETpathfinder en demissionair minister Van Engelshoven (OCW).
foto: Philip Driessen – Maastricht University. Demissionair minister Van Engelshoven (OCW) houdt een toespraak bij de opening.
foto: Philip Driessen – Maastricht University. Met een druk op de knop werd ETpathfinder geopend door demissionair minister Van Engelshoven (OCW).
foto: Philip Driessen – Maastricht University.