Suzan Besegmez in de NRC over ALICE-studie van overlevende antimaterie

16 december 2022

Het ALICE-experiment op CERN publiceerde deze week een studie naar het overblijven van antimaterie na de oerknal en concludeert dat het niet is uitgesloten. In een artikel in de NRC gaf Nikhef-onderzoeker Suzan Besegmez du Pree commentaar op de publicatie.

Het ALICE-experiment in een van de grote experimenten bij de LHC-versneller op CERN. Nikhef is een van de partners in het project, waarin met de versneller zware atoomkernen op elkaar worden geschoten. Daarbij ontstaat zogenoemd quark-gluonplasma, dat met de detector wordt bestudeerd.

De omstandigheden bij de botsing zijn vergelijkbaar met die vlak na de oerknal. De doordringbaarheid van het plasma voor antimaterie is een van de studieonderwerpen van ALICE. Als deeltjes hun antideeltjes ontmoeten vernietigen ze elkaar. De vraag is hoe vaak dat gebeurt.

Aan dit specifieke onderzoek doen geen Nikhef-fysici mee. Suzan Besegmez de Pree werkt in de KM3NeT groep van Nikhef, die metingen doet aan neutrino’s. Ze is ook betrokken bij het AMS-02-project aan boord van ruimtestation ISS, dat speurt naar signalen van antimaterie die eventueel kunnen samenhangen met het uiteenvallen van donkere materie.