Open Dag 2023 – Een dag vol natuurkunde

16 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober opende Nikhef enkele van zijn deuren tijdens de Amsterdam Science Park Open Dag 2023. Ook werd een tipje van de sluier opgelicht van het gerenoveerde Nikhef-gebouw dat binnenkort opgeleverd wordt.

Nikhef’s onderzoekers, PhD-studenten en technici stonden klaar om met groot enthousiasme vragen te beantwoorden over het Nikhef-onderzoek in de (astro)deeltjesfysica. Met virtual reality-brillen konden bezoekers ronddwalen in het zwaartekrachtsgolvenlab ETpathfinder of de neutrinodetector KM3NeT. Rondleidingen werden gegeven door onderzoekers langs de DOM’s, de onderdelen van de grootse neutrinodetector KM3NeT die momenteel geplaatst wordt in de Middellandse Zee. Nikhef-programmaleider Dorothea Samtleben gaf een minilezing over dit onderzoek naar neutrino’s.

Ook de kleinste bezoekers werden niet vergeten: zij konden lieveheersbeestjes en vleermuisjes in elkaar solderen, koekjes maken met de onderzoekers van LHCb en ook de ‘snoepgroeimachine’ was weer een groot succes.

Hieronder een sfeerimpressie. Volgend jaar (5 oktober 2024) ontvangen wij u graag in ons volledig gerenoveerde gebouw in Amsterdam!

De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt elk jaar plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap (eerste weekend van oktober) en is een samenwerking van Nikhef, AMOLF, CWI, SurfSARA, UvA, AUC & NLeSC. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.