Olga Igonkina reisbeurs voor Indiase masterstudent Pranati Kharbanda (UvA)

21 december 2022

De Olga Igonkina reisbeurs is dit jaar toegekend aan masterstudent aan de Universiteit van Amsterdam Pranati Kharbana. De Indiase natuurkundestudente ontvangt een bedrag van 2000 euro voor een reis en verblijf aan CERN.

Dat is dinsdag bekend gemaakt door juryvoorzitter Wouter Hulsbergen en uitgereikt tijdens het jaarlijkse kertsdiner van Nikhef. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de Russisch-Nederlandse deeltjesfysicus Olga Igonkina van Nikhef, die in 2019 overleed in Amsterdam.

Pranati Kharbana studeerde eerder natuurkunde aan de universiteit van New Delhi en het Institute of Technology in Guwahati. Dit jaar begon ze aan een master natuurkunde aan de UvA en Nikhef, waar ze in de ATLAS-groep werkt. In India geldt ze als een groot talent, met top 1 procent scores in haar examenjaar.

De Olga Igonkina reisbeurs is bestemd voor getalenteerde studenten die hun mogelijkheden willen verkennen. Kharbana reist naar CERN om deel te nemen aan de ATLAS Physics week in het najaar van 2023. Daar wil ze ook haar netwerk versterken, met het oog op een promotie na haar afstuderen.

De jury bekroont de aanvraag van Kharbana vanwege haar uitstekende prestaties als student en haar concrete en goed gemotiveerde reisvoorstel.