Nikhef’s facilitair manager in NH nieuws aflevering over restwarmte

24 juni 2020

Rens Klerkx, facilitair manager bij Nikhef, wordt in een aflevering van NH nieuws geïnterviewd over het restwarmteproject op Amsterdam Science Park:

Datacenters gebruiken veel energie, en leggen daarmee veel druk op het elektriciteitsnetwerk. Maar omdat ze gekoeld moeten worden, leveren ze ook restwarmte. Deze kan gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. Er wordt al lang en veel over gesproken dat dit een goede optie is, maar in de praktijk zijn er nog niet veel toepassingen gerealiseerd.

Steeds meer bedrijven en consumenten zijn voor het alsmaar groeiende dataverkeer in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters in ons land. Daarmee is deze sector uitermate belangrijk voor de economie.

Veel van deze datacenters zijn gevestigd in de omgeving van Amsterdam, waar Atlantische datakabels aan land komen. Het Amsterdam Science Park is zo’n plek.

Het datacenter van Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica, Nikhef, geeft wel het goede voorbeeld. Facilitair manager Rens Klerkx laat Jouw Noord-Holland graag zien hoe de restwarmte via een warmte-koudeopslag uiteindelijk terecht komt bij het Amsterdam University College en twee grote studentenflats in de buurt:

Aflevering: Hoe de restwarmte van een Amsterdams datacenter studenten er warmpjes bij laat zitten

Bron: NH nieuws