Nikhef-promovendus Thijs van Eeden beste Young Speaker op FYSICA 2021

20 april 2021

Promovendus Thijs van Eeden van Nikhef won op vrijdag 16 april de finale van de Young Speakers Contest tijdens FYSICA 2021 van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). Hij werd door het publiek tot winnaar uitgeroepen met 38 procent van de stemmen.

Beide andere finalisten: Adéla Melcrová (RUG) en Sonakshi Arora (TUD) eindigden nipt achter hem. Thijs van Eeden is sinds een jaar als PhD verbonden aan het KM3NeT programma op Nikhef, dat een nieuwe neutrinodetector bouwt op de bodem van de Middellandse Zee. Veel onderdelen daarvan worden op Amsterdam  Science Park geassembleerd.

Het publiek van FYSICA krijgt jaarlijks voordrachten van drie jonge onderzoekers, die elk proberen om de gunst van het publiek te winnen. Alle drie de sprekers waren uitstekend op dreef, wat ook bleek uit de stemmenaantallen die ze kregen.

Uiteindelijk was Thijs met zijn presentatie ‘Mysterious messengers from the cosmos’ de winnaar. Hij ontving 750 euro. Adéla’s presentatie was getiteld ‘ The unexpected physics of a new antibiotic’, die van Sonakshi ‘How robust is robust?’.

De NNV viert dit jaar zijn 100-jarige bestaan en kreeg afgelopen vrijdag het predicaat ‘Koninklijk’.