Nikhef-onderzoeker Piet Mulders in Volkskrant-artikel over fijnstructuurconstante

4 februari 2021

In een laboratorium in Parijs heeft een Franse natuurkundige zeer nauwkeurig de waarde bepaald van een getal dat het heelal vormgeeft. De meting biedt nieuw zicht op de vraag of zich in de hoeken en kiertjes van de werkelijkheid nog onbekende zaken verschuilen.

Nee, ‘42’ is het niet. Met dat bizarre antwoord komt supercomputer Deep Thought in een beroemd geworden scène uit sciencefictionklassieker The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy op de proppen wanneer hem gevraagd wordt naar ‘het antwoord op de vraag over leven, het universum en alles’.

Toch had dat best gekund. Want hoewel de zogenoemde fijnstructuurconstante nét iets minder alomvattend is dan ‘die ene vraag’, scheelt het ook weer niet zo veel.

‘Een heelal waar deze constante een andere waarde heeft, zou er waarschijnlijk totaal anders uit zien’, zegt fysicus Saïda Guellati-Khélifa, hoofdauteur van een artikel in vakblad Nature waarin ze samen met collega’s de meest nauwkeurige waarde presenteert van de onder fysici wereldberoemde constante.

Lees verder op de Volkskrant-website

Beeld: Ship of Fools/Volkskrant