Nikhef onderwerp voor graficus Floris Tilanus

28 februari 2019

De Amsterdamse beeldend kunstenaar Floris Tilanus is bij het Nikhef begonnen aan de uitvoering van een nieuw kunstwerk voor het instituut. Hij tekent de komende weken live op groot formaat een verbeelding van de centrale hal van het gebouw op Amsterdam Science Park. Deels zal de voorstelling realistisch zijn, deels fictie. Tilanus werkt met fijne zwarte stift op een witte ondergrond.

De prent van 240 bij 120 centimeter zal uiteindelijk in het Nikhef een plaats krijgen en wordt ook gebruikt in het eerste nummer van het publiekstijdschrift NikhefDIMENSIES dat in april verschijnt.

Floris Tilanus (1966) tekent, ontwerpt, componeert, schrijft en maakt boeken, allemaal als freelancer in Amsterdam. Hij is mede-oprichter van het Paleisje voor Volksvlijt, een figuurlijke speeltuin vol kunst, wetenschap en vermaak. Hij combineert naar eigen zeggen bij alles intellectuele diepgang met vrolijke spotzucht. Tilanus tekent ook veelvuldig voor het weekblad De Groene Amsterdammer.

Als tekenaar/schrijver debuteerde hij in 2015 met het prentenboek Keizer Karel verliefd bij uitgeverij van Oorschot. Daarin combineerde hij fijne pentekeningen met fragmenten van oude meesters. Sindsdien voltooide hij ook Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz, dat in oktober 2017 verscheen bij Van Oorschot. Bovendien verscheen vrijwel tegelijkertijd, ook bij Van Oorschot, een nieuwe vertaling van de Fabels van LaFontaine, gemaakt door Marietje d’Hane Scheltema, met tekeningen van zijn hand. De tekeningen voor Zoals het is en de Fabels zijn uitsluitend zwart wit, opgebouwd uit ontelbare haaltjes van de tijdloze tekenpen. In dezelfde stijl illustreerde Tilanus onlangs een bloemlezing van Metamorfosen van Ovidius.

Om het verschijnen van Zoals het is te vieren, maakte hij in 2018 live een grote tekening op een bouwschutting in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Dat project was de inspiratie voor Nikhef om hem in het openbaar te laten tekenen aan een werk voor het instituut.