Nevelkamer Nikhef heeft glansrol in kunstproject Aalborg, Denemarken

18 november 2020

Video-opnames van de nevelkamer van Nikhef spelen een centrale rol in een kunstproject van de Nederlands-Oekraïense kunstenaar Alexandra Hunts. Onlangs beleefde het project COSMIC_RADIATION_11COBALTBLUE in Aalborg zijn première.

Op een groot scherm in het museum Kunsten in Aalborg, Denemarken, zijn eindeloze close-up beelden te zien van sporen die in de nevelkamer ontstaan als deeltjes door de damp bewegen. Hunts filmde afgelopen zomer het stille proces van verschijnen en verdwijnen in de hal van Nikhef in Amsterdam, waar een demonstratiemodel van de nevelkamer staat.

De videopresentatie staat in Aalborg middenin een ruimte van het museum waar rondom het werk te zien is van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Dat bestaat uit grote glazen spiegels in lijsten, die deels zijn stukgeslagen, waardoor gekleurde achtergrond zichtbaar wordt.

Bij de presentatie van het nieuwe werk in het museum hield Hunts een dialoog met de Deense quantumfysicus Charles Markus. In hun mysterieuze gesprek gaat het over waarheid en werkelijkheid. Marcus vertelt bijvoorbeeld hoe symmetrie in sommig deeltjesverval gebroken is. Een feit, geen mening, zegt Marcus in de tekst.

Van de performance van Hunts en Marcus is een korte video beschikbaar.

De nevelkamer van Nikhef is een demonstratiemodel dat bedoeld is om bezoekers van het instituut te confronteren met de alomaanwezigheid van de deeltjeswereld. De sporen ontstaan doordat geladen deeltjes door een oververzadigde alcoholdamp bewegen, die daarbij plaatselijke condenseert.