LHCb-proefschriftprijs voor Nikhef-onderzoeker Laurent Dufour

17 juni 2020

Nikhef-onderzoeker Laurent Dufour heeft de prijs voor het beste proefschrift van 2019 gewonnen van het internationale LHCb-experiment op CERN. Zijn proefschrift, genaamd ‘High-precision measurements of charge asymmetries at LHCb’ won de prijs die op 11 juni uitgereikt werd. Hij deelt deze met zijn collega-onderzoeker Philippe d‘Argent.

De prijs richt zich op de wetenschappelijke inhoud van het proefschrift en de impact ervan op het LHCb-samenwerkingsverband. Ook kijkt men naar de manier waarop deze inhoud gepresenteerd is in het proefschrift zelf, en in ander werk dat gedaan is tijdens het PhD-traject dat een uitzonderlijke bijdrage leverde aan LHCb.

Laurent Dufour: “Het is een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. In mijn proefschrift heb ik nieuwe strategieën beschreven voor toekomstige resultaten, die er voor zorgen dat we de volgende stap kunnen maken in de experimentele precisie. Deze technieken worden nu gebruikt voor vooraanstaande metingen, wat al een geweldig resultaat is. Deze prijs is de kers op de taart en een schitterende erkenning voor dit werk, dat ook zeker het resultaat is van de goede begeleiding binnen de Nikhef-groep.“

In 2018 won Nikhef-onderzoeker Jacco de Vries de prijs. Jacco en Laurent hebben beiden gewerkt binnen het Vidi-programma van co-promotor Jeroen van Tilburg.

“Het is heel bijzonder dat de prijs twee jaar achter elkaar door Nikhef-onderzoekers is ontvangen, aangezien honderden PhD-studenten actief zijn binnen LHCb,” zegt Marcel Merk, Nikhef-programmaleider voor LHCb. “Het zegt ook iets over het niveau van het onderzoek binnen het Nikhef-samenwerkingsverband.”