Leerling wint KNAW Onderwijsprijs 2024 voor profielwerkstuk over dradenkamer

1 juli 2024

Leon Verreijt van het Augustinianum in Eindhoven heeft de KNAW Onderwijsprijs 2024 gewonnen voor zijn vwo-profielwerkstuk waarvoor hij – deels op Nikhef – een zelfontworpen dradenkamer heeft gebouwd.

Leon Verreijt is een van de twaalf winnaars die de jury heeft uitgekozen voor de KNAW Onderwijsprijs 2024. Hij heeft de eerste prijs in de categorie Natuur & Techniek gewonnen. De winnaars hebben op creatieve manier hun onderzoeksvragen beantwoord, aldus de jury. Soms in documentaire-vorm, soms door een complex apparaat te ontwikkelen. De jury was bijzonder verrast over het hoge niveau.

Samen met een team van vijf leerlingen van het Augustinianum heeft Leon Verreijt in 2023 met hetzelfde project de Beamline for Schools wedstrijd van CERN gewonnen.

Over het profielwerkstuk van Leon Verreijt van het Augustinianum, Eindhoven

Designing, building, and testing a multi-wire proportional chamber – The development of a homemade particle detector 

Elke dag worden we gebombardeerd door talloze onzichtbare deeltjes uit de ruimte en onze omgeving, die onze dagelijkse realiteit vormen. Leon’s fascinatie voor deze deeltjes leidde tot het verlangen ze zichtbaar te maken. Hij ontwikkelt daarom een hoogwaardige én betaalbare deeltjesdetector, zodat hobbyisten, onderzoeksgroepen en scholen actiever betrokken raken bij experimentele deeltjesfysica en instrumentatie. Leon hoopt hiermee de volgende generatie natuurkundigen te inspireren.

Over de KNAW Onderwijsprijs  

Voor de KNAW Onderwijsprijs 2024 heeft de KNAW dit jaar 294 inzendingen ontvangen.  Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken op het vwo stimuleren. De winnaars krijgen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar. Op 25 juni 2024 was de feestelijke uitreiking.

Bron: KNAW