Kosmische krachtpatsers vangen: Volkskrant-artikel met Nikhef-onderzoeker Charles Timmermans over GRAND

15 december 2021

Bron: Volkskrant

Een reusachtig (deels Nederlands) antenneveld op een hoogvlakte in China gaat de herkomst traceren van extreem energieke deeltjes die vanuit de kosmos op aarde regenen.

Op een onherbergzame hoogvlakte in het westen van China, aan de rand van de Gobi-woestijn, is een bizar observatorium in aanbouw. Verspreid over een reusachtig groot gebied moeten hier over een paar jaar tienduizend sprieterige radioantennes staan van een meter of vijf hoog. Er zijn er inmiddels dertien geplaatst; projectmanager Charles Timmermans van de Radboud Universiteit in Nijmegen verwacht komend voorjaar de eerste meetresultaten.

Over tien à vijftien jaar hopen Timmermans en zijn internationale collega’s (vooral uit China en Frankrijk) het mysterie van kosmische ‘tennisbaldeeltjes’ opgelost te hebben. Hun detector? Het Tibetaanse hooggebergte.

Lees het artikel op de website van de Volkskrant

Site Survey op de locatie van GP300: met behulp van snel verplaatsbare antennes is gedurende enkele dagen de achtergrondruis bepaald.Beeld Charles Timmermans, Nikhef, Radboud Universiteit