Drie 360 graden video’s voor Virtual Nikhef Dark Matter Day

2 november 2020

Donkere materie is het grootste raadsel van de hedendaagse natuurkunde, en wereldwijd werken veel onderzoekers aan een antwoord. Ook bij Nikhef in Amsterdam, Nederland.

Nikhef vierde de jaarlijkse internationale Dark Matter Day ditmaal met een drietal interviews in virtual reality met eigen donkere-materieonderzoekers Tina Pollmann, Auke-Pieter Colijn en Patrick Decowski. De korte gesprekken over de aard van donkere materie, de jacht op donkere-materiedeeltjes met de XENON-detector in Italië, en de huidige stand van zaken zijn in Nikhef Amsterdam gefilmd in 360 graden. De kijker ervaart daarmee meer dan alleen op video de omgeving en kan daarin zelf rondkijken, eventueel met een VR-bril.

De drie video’s zijn beschikbaar op www.nikhef.nl/virtualtours als YouTube-links. In de week van Halloween (26 – 31 oktober) werden wereldwijd talloze evenementen georganiseerd in verband met het onderzoek naar donkere materie. De meeste daarvan warenThree vanwege de corona-pandemie uitsluitend online. Kijk voor het volledige programma op www.darkmatterday.com