CERN Beamline for Schools wedstrijd 2021

8 december 2020

Na zeven succesvolle edities is CERN Beamline for Schools 2021 klaar om te starten. Deze fysicawedstrijd biedt middelbare scholieren de unieke kans om een natuurkundig experiment uit te voeren in een toonaangevend onderzoekslaboratorium. Beamline for Schools is de afgelopen zeven jaar zeer populair geworden, met meer dan 11000 deelnemende studenten.

De wedstrijd staat open voor teams van minstens vijf studenten, 16 jaar en ouder, met minstens één volwassen begeleider, of “coach”. Als je wilt meedoen, bedenk dan een eenvoudig, creatief experiment en dien een schriftelijk voorstel in (tot 1000 woorden) en een kort videovoorstel (1 minuut) voor 15 april 2021. Het is een uitdagende opdracht, maar wees niet bang, laat je inspireren door de voorstellen van de vorige edities en aarzel niet om contact op te nemen met ons of met de contactpersoon in jouw land of regio.

Elk jaar worden twee teams geselecteerd door een comité van deskundigen en winnen ze de kans om hun experimenten uit te voeren in een deeltjesfysische faciliteit. In 2021 is het CERN testgebied nog steeds in onderhoud en de experimenten zullen worden uitgevoerd in DESY, in Hamburg, Duitsland. DESY is een wereldwijd toonaangevend versnellercentrum en het nationale laboratorium voor deeltjesfysica, versnellers en fotonica in Duitsland. Het biedt deeltjesbundels en infrastructuur die een zeer breed scala aan experimenten op het gebied van deeltjesfysica, detectorontwikkeling en multidisciplinaire wetenschap mogelijk maken. Lees meer over de beamline en de faciliteiten van DESY op  http://cern.ch/bl4s.

Hoe je deelneemt:

December 2020 – Opening van de inschrijving
Registreer je teamnaam, land en de contactgegevens van je coach om te beginnen met het ontvangen van
e-mail updates. Maak je geen zorgen, er wordt nog niet verwacht dat je een voorstel hebt.

15 april 2021 – Indieningstermijn
Dien je schriftelijke voorstel en video in (beide in het Engels) voor middernacht CET.
De video is niet verplicht.

Juni 2021 – Winnaarsaankondiging
CERN en DESY zullen de winnaars bekendmaken, die naar DESY zullen reizen om hun experimenten uit te voeren,
evenals de 20-30 voorgedragen teams.

September/oktober 2021 – Experimententijd bij DESY
De exacte datum zal worden aangekondigd volgens het schema van de versneller.

Nuttige contacten: ervaren wetenschappers uit verschillende landen hebben aangeboden om de
teams in hun moedertaal te helpen, je kunt hier een lijst vinden: https://cern.ch/bl4s/bl4scompetition/national-contacts

Als je land niet op de lijst staat, aarzel niet contact op te nemen via: bl4s.team

Prijzen: alle deelnemers ontvangen een certificaat. De leden van de shortlistteams ontvangen een T-shirt en elk team op deze lijst wint een speciale prijs, bijvoorbeeld misschien wel een draagbare deeltjesdetector. De winnende teams worden gedurende 10-15 dagen uitgenodigd op DESY om hun experimenten uit te voeren. Maximaal negen leden en twee coaches kunnen gratis het evenement bijwonen.

Registreer je nu: http://cern.ch/bl4s