Wetenschappers geven update over nieuwe ontwikkelingen in zwaartekrachtgolf-astronomie

16 - 10 - 2017 om 16:00 tot 16 - 10 - 2017 om 18:00


Persevenement op Nikhef rond aankondiging van LIGO, Virgo en astronomische observatoria

Maandag 16 oktober 2017 om 16:00 uur onthullen wetenschappers die LIGO, Virgo en ongeveer 70 sterrenkundige observatoria vertegenwoordigen, nieuwe details en ontdekkingen in hun zoektocht naar zwaartekrachtgolven. Tijdens een persconferentie in Washington D.C. (VS) lichten de wetenschappers, onder wie Virgo-spokesperson Jo van den Brand (Nikhef en VU), de nieuwe bevindingen van LIGO en Virgo toe. Aansluitend presenteren ze onderzoeksresultaten van telescopen die samenwerken met de LIGO-Virgo Collaboration om extreme gebeurtenissen in het heelal te bestuderen.

Natuurkundigen van Nikhef, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht, en sterrenkundigen van de Radboud Universiteit en NOVA zijn direct betrokken bij dit onderzoek.

Programma

Tegelijkertijd met het persevenement op Nikhef wordt de update gegeven in Washington D.C. (VS). Tijdens het persevenement op Nikhef wordt eerst de webcast van de aankondiging in Washington getoond, gevolgd door een interactieve persconferentie met de betrokken Nederlandse wetenschappers.

Aanmelding persevenement

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.  U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: v.mexner@nikhef.nl

Over zwaartekrachtgolven

Op 14 september 2015 namen beide LIGO-detectoren (in Livingston, Louisiana en Hanford, Washington in de Verenigde Staten) voor het eerst direct rimpelingen in de ruimtetijd, zogeheten zwaartekrachtgolven, waar. Deze eerste meting van zwaartekrachtgolven was een mijlpaal in de natuurkunde en astronomie. Het bevestigde een belangrijke voorspelling van Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie uit 1915 en opende een nieuw venster op de kosmos. Meer informatie is hier te vinden.

Sindsdien zijn er nog drie keer zwaartekrachtgolven van twee botsende zwarte gaten gedetecteerd. De meest recente van deze detecties, op 14 augustus 2017, is voor het eerst met drie detectoren tegelijk gedaan, namelijk de twee LIGO-detectoren en de geüpgradede Advanced Virgo-detector die vanaf 1 augustus 2017 aangesloten is bij de LIGO-detectoren.

Meer informatie

Meer informatie over Nikhef, achtergrondinformatie over de zoektocht naar zwaartekrachtgolven en actuele informatie zodra die beschikbaar is, vindt u hier.

Contact

Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef

Vanessa Mexner: v.mexner@nikhef.nl

Over Nikhef

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) verricht onderzoek op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de institutenorganisatie van NWO (NWO-I) en vijf universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

De Radboud Universiteit is daarnaast zelfstandig lid van Virgo.