PhD defense Sandro Bjelogrlic @ UU

04 - 05 - 2016 om 10:30 tot 04 - 05 - 2016 om 12:30


Promotiebericht Nikhef,
03-05-2016

Azimutale hoekcorrelaties tussen D-mesonen en geladen deeltjes met het ALICE-experiment aan de LHC

Sandro Bjelogrlic, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift 4 mei 2016 aan de Universiteit van Utrecht.

Promovendus Sandro Bjelogrlic geeft in zijn proefschrift een analyse van hoekcorrelaties (∆ϕ-correlaties) tussen D-mesonen en geladen deeltjes in proton-proton-botsingen met een botsingsenergie van √s = 7 TeV en proton-lood-ion-botsingen met √sNN = 5.02 TeV die met de ALICE-detector zijn gemeten. Metingen van proton-proton-botsingen (pp) maken het mogelijk om de productie van zware quarks te bestuderen. Daarnaast is het in botsingen van protonen en lood-ionen (p-Pb) mogelijk om de effecten van de koude nucleaire materie te onderzoeken.

Bjelogrlic concludeert dat de “near-side” en “awayside” structuren compatibel zijn binnen de onzekerheden, met uitzondering van de grondlijn. Het verschil in grondlijn kan verklaard worden vanuit de grotere deeltjesproductie in p-Pb botsingen. Bjelogrlic trekt dezelfde conclusie over compatibiliteit over de parameters van de “near-side peak” van hoekcorrelatie-distributies. Hij verkreeg deze parameters, de “near-side yield” en “near-side width”, door de distributies te fitten.

In zijn proefschrift geeft Bjelogrlic ook een vergelijking tussen de distributies van pp- en p-Pb-botsingen en de distributies van Monte Carlo-simulaties, namelijk PYTHIA en POWHEG voor pp-botsingen en alleen PYTHIA voor p-Pb botsingen, met botsingsenergie van respectievelijk √s = 7 en 5.02 TeV. De modellen van Bjelogrlic beschrijven de correlatiedistributies kwalitatief goed, maar vanwege de grote onzekerheden is het niet mogelijk een onderscheid te maken.
De promotie vindt plaats op woensdag 4 mei 2016, om 10.30 in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Azimuthal angular correlations of D-mesons and charged particles with the ALICE detector at the LHC (pdf)

Promotor: R.J.M. Snellings
Co-Promotor: Dr. A. Mischke

Contact: Sandro Bjelogrlic