PhD defense Lydia Brenner @ UvA

22 - 09 - 2017 om 11:00


“Character Profile of the Higgs boson”

Lydia Brenner, promovenda aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift vrijdag 22 september 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.

Elementairedeeltjesfysica beschrijft en meet de eigenschappen van de kleinste, meest fundamentele deeltjes waaruit ons universum bestaat. Het standaardmodel der deeltjesfysica (SM) biedt een fundamentele beschrijving van deeltjes en hun dynamica en interacties. De deeltjes in de theorie zijn, a priori, massaloos, in tegenstelling tot deeltjes die in experimenten worden gemeten. Om de oorsprong van de massa van elementaire deeltjes te beschrijven is het Brout-Englert-Higgs-mechanisme geïntroduceerd. Het complexwaardige Higgsveld introduceert een spontane breking van de elektrozwakke ijkgroep indien deze een niet-verdwijnende vacuümverwachtingswaarde verkrijgt. Een van de hoofddoelen van de Large Hadron Collider (LHC) programma’s van CERN is om te verifiëren dat het Higgsmechanisme de oorsprong van de massa van elementaire deeltjes is.

Higgsfysica bij de ATLAS-detector heeft een spannende nieuwe fase van precisiemetingen bereikt, maar de analyses zijn nog steeds grotendeels opgezet voor het uitvoeren van een zoektocht.

Het onderzoek gepresenteerd in dit proefschrift heeft metingen in de Higgssector gegeven, limieten geplaatst op nieuwe fysica en, met de hulp van analytische Lagrangiaan morphing, de deur opengezet voor precisiemetingen van Higgsfysica bij de LHC. Een spannende, interessante en productieve nieuwe fase van precisiemetingen in Higgsfysica bij de ATLAS-detector is begonnen.

Character Profile of the Higgs boson (pdf)

De promotie vindt plaats om 11.00 in de Oude Lutherse kerk (aula), Singel 411 Amsterdam.

Promotoren: prof. dr. S.C.M. Bentvelsen en prof.dr. W. Verkerke
Copromotor: dr. P. Ferrari

contact: Lydia Brenner