PhD defense Andrea Signori @ VU

17 - 10 - 2016 om 13:45 tot 17 - 10 - 2016 om 15:45


Flavor and evolution effects in TMD phenomenology – Manifestation of hadron structure in high-energy scattering processes

Andrea Signori, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift maandag 17 oktober 2016 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Protonen en neutronen zijn bouwstenen van materie en verantwoordelijk voor bijna alle massa in onze wereld. Ondanks vele inspanningen om onze kennis over deze deeltjes te vergroten, is een volledig begrip van hun interne structuur nog ver weg. Vrij recentelijk worden er dankzij een synergie van theoretisch en experimenteel onderzoek pogingen gedaan om een multidimensionaal beeld van de interne structuur van het proton te krijgen en het dynamische gedrag van de fundamentele quarks en gluonen te bestuderen. De interne structuur van het proton wordt theoretisch beschreven door middel van de sterke kernkracht (QCD), een fascinerend terrein in de natuurkunde met nog veel onbekende stukken. Ondanks dat de wereld van QCD niet direct met onze ogen waarneembaar is, kunnen we haar schoonheid waarderen gebruikmakend van deeltjesversnellers, de krachtigste microscopen ter wereld. De procedure die in dit proefschrift wordt beschreven, komt in essentie neer op het nemen van een foto van het proton in impulsruimte. De energie-overdracht bij een dergelijke lichtflits is dermate hoog dat het proton uiteenvalt. De brokstukken kunnen vervolgens worden gebruikt om een beeld van de protonstructuur te reconstrueren.

In dit proefschrift onderzoeken we in welke mate de protonstructuur afhangt van de verschillende quarksmaken en van de energie waarmee het proton wordt bestudeerd. Ook schetsen we strategieën om te kunnen onderzoeken welke bijdrage gluonen leveren aan de protonstructuur. We voorspellen nieuwe effecten die tevens experimenteel zouden kunnen worden geverifieerd in deeltjesversnellers over de hele wereld.

Flavor and evolution effects in TMD phenomenology – Manifestation of hadron structure in high-energy scattering processes (pdf)

De promotie vindt plaats op maandag 17 oktober, om 13.45 in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Promotor: prof.dr. P.J.G. Mulders
Copromotor: dr. M. Radici

Contact: Andrea Signori