Gratis publiekslezing – Op expeditie: na higgsdeeltje en zwaartekrachtsgolven

2018-04-10 19:30 | 2018-04-10 22:00


De ontdekking van het higgsdeeltje en de detectie van zwaartekrachtsgolven: het zijn de twee grootste wetenschappelijke ontdekkingen van onze tijd. Voor natuurkundigen zijn ze niet het sluitstuk, maar het beginpunt van een nieuwe ontdekkingstocht. Ivo van Vulpen en Jo van den Brand nemen u mee op expeditie door de natuurkunde. De reis begint bij deze twee spectaculaire natuurkundige hoogstandjes. Daarna gaat het verder de toekomst in: welke grote vragen wachten nog op antwoord? Voorkennis is niet nodig, nieuwsgierigheid wel.

Toegang is gratis, reserveer een zitplaats

Programma

  • Introductie Stan Bentvelsen: Berichten uit het universum
  • Lezing Jo van den Brand: Had Einstein gelijk? Zwaartekrachtsgolven van botsende zwarte gaten en neutronensterren
  • Lezing Ivo van Vulpen: De open mysteries in de deeltjesfysica na de ontdekking van het higgsdeeltje

Boekhandel Island Boekholt verzorgt een stand met boeken over natuurkunde. Voor en na de lezing is daar een signeersessie van auteurs Martijn van Calmthout, Govert Schilling en Ivo van Vulpen.

Meer informatie
Publiekslezing ‘Op expeditie: na higgsdeeltje en zwaartekrachtsgolven’
Beurs van Berlage, Amsterdam
10 april 2018, 20:00 – 22:00 uur (deuren open 19:30 uur)
Toegang is gratis, reserveer een zitplaats
Deze publiekslezing is tijdens de Future Circular Collider Week 2018

Stan Bentvelsen: Berichten uit het universum
“Door deze grensverleggende experimenten is dit een prachtig moment om in de deeltjes- en astrofysica te werken.” Stan Bentvelsen is directeur van deeltjesfysica-instituut Nikhef. Hij weet nog hoe de natuurkundigen hunkerden naar de ontdekking van het higgsdeeltje, en de detectie van zwaartekrachtsgolven. “Nu willen en kunnen we weer jaren vooruit.”

Jo van den Brand: Had Einstein gelijk?
“Je zou het van de daken willen schreeuwen”, zei een stralende Jo van den Brand (Nikhef) in televisieprogramma DWDD over de eerste detectie van zwaartekrachtsgolven in 2015. Wat Einstein niet voor mogelijk had gehouden, was natuurkundigen nu gelukt: het meten van de vervorming in de zogeheten ruimtetijd, die ontstaat wanneer twee zwarte gaten op elkaar klappen. De rimpelingen door deze kosmische botsing werden opgevangen in LIGO en Virgo, reusachtige detectoren die speciaal voor dit doel zijn gebouwd. Van den Brand vertelt in zijn lezing over de nieuwe wereld die open is gegaan nu we zwaartekrachtsgolven kunnen meten. Een revolutie in de astrofysica, zo schreef het Nobelprijscomité, en daar is geen woord van gelogen.

Ivo van Vulpen: Open mysteries in de deeltjesfysica
“Nee, we zijn nog niet klaar nu het higgsdeeltje is gevonden. Verre van zelfs.” Voor Ivo van Vulpen (Nikhef) voelt zijn werk als deeltjesfysicus als één grote ontdekkingstocht. Hij wil weten hoe de kleinste deeltjes van ons universum zich gedragen. Zijn lezing in de Beurs van Berlage gaat over de ontdekking van het higgsdeeltje uit 2012. “Daar is het dan, uiteindelijk!”, zo kopte het Nobelcomité over dat bijzondere deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. Van Vulpen vertelt graag welke mysteries er nog over zijn nu het higgsdeeltje is gevonden. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds een raadsel waar de donkere materie in het heelal uit bestaat. “We weten wel dát het er is, maar niet wát het is”, aldus Van Vulpen. Af is de deeltjesfysica dus zeker niet, na het higgsdeeltje. Van Vulpen spreekt en schrijft graag over de wonderlijke wereld waarin hij werkt. Hij is auteur van het boek ‘De melodie van de natuur’, waarin hij de lezer laat zien hoe deeltjesfysici de geheimen van de natuur ontfutselen.