Boekpresentatie Ivo van Vulpen

15 - 02 - 2018 om 16:00 tot 15 - 02 - 2018 om 18:00


Nikhef-onderzoeker Ivo van Vulpen presenteert in Rijksmuseum Boerhaave zijn boek Melodie van de natuur: De zoektocht naar de bouwstenen van het heelal. Het boek gaat over de nieuwste ontdekkingen uit de deeltjesfysica, maar ook over de grote vragen die nog onbeantwoord zijn.

Toen het Higgs-deeltje in 2012 ontdekt werd, stond de wetenschappelijke wereld op zijn kop. Dit was net zo’n doorbraak als een eeuw eerder de relativiteitstheorie van Albert Einstein. De kijk op het ontstaan van het heelal veranderde daarmee fundamenteel. Maar wat zijn we nu precies wijzer geworden dankzij het beroemdste bouwsteentje van het heelal? In Melodie van de natuur neemt Ivo van Vulpen de lezer mee in de spannende zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur. We lezen niet alleen welke geheimen we aan de natuur hebben kunnen ontfutselen en hoe we die hebben leren inzetten, maar maken ook kennis met de grote open vragen waar de wetenschap op dit moment mee worstelt.

Ivo van Vulpen: “Dit boek is bedoeld voor iedereen die geen bèta is maar toch graag meer over natuurkunde wil weten. Ik wil de schoonheid van deze wondere wereld graag delen zonder dat het onnodig moeilijk wordt.  In De melodie van de natuur vertel ik het verhaal van deze mooie natuurkunde.” Met dezelfde motivatie begon Van Vulpen samen met collega’s en kunstenaars uit Leiden het Muurformuleproject, waarbij in de Leidse binnenstad de mooiste formules uit de natuurkunde worden getoond.

Het eerste exemplaar is voor New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen. Van Vulpen: “Jim speelt een belangrijke rol in het uitdragen van wetenschap naar een groot publiek. Ik waardeer de manier waarop hij dat doet, met creativiteit, nieuwe ideeën, en veel energie. Daarom ben ik blij dat hij het eerste exemplaar wil ontvangen.”

Van Vulpen is als deeltjesfysicus verbonden aan Nikhef en ook werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn onderzoek bij de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN in Genève geeft hij lezingen over fundamentele natuurkunde. De melodie van de natuur is zijn eerste boek.

Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap en geneeskunde. Op de buitenmuur van het museum prijkt de formule van de Algemene relativiteitstheorie van Einstein.

Meer informatie:
Boekpresentatie Melodie van de natuur, Atlas Contact
Donderdag 15 februari 2018 van 16:00 tot 18:00 uur
Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, Leiden
Gratis toegang, aanmelden verplicht

Contact:
Ivo van Vulpen, ivo.van.vulpen@nikhef.nl

Bron: Rijksmuseum Boerhaave