Promotie Milo Vermeulen @ UvA

2021-11-09 15:00 | 2021-11-09 16:00

Milo Vermeulen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 9 november 2021 om 15.00 aan de Universiteit van Amsterdam.

“Een Zegen in Vermomming — Karakteriseringen van ProtoDUNE fotonshowers voor neutrinometingen in DUNE”

Er zijn maar weinig deeltjes in de fysica die zo openstaan ​​voor nieuwe ontdekkingen als neutrino’s. Hoewel deze deeltjes tot de meest voorkomende in het universum behoren, maakt hun zwakke koppeling met materie het uitermate lastig om ze te bestuderen. Het Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE) is een toekomstig precisie-experiment in de neutrinofysica, gepland om te worden gebouwd tussen Illinois en South Dakota in de VS. De krachtigste neutrinobundel ter wereld zal worden gericht op de grootste liquid argon projection chamber ter wereld, recht door 1300 km aarde. Om een ​​prototype van deze detector te maken, werd in 2018 een schaalmodel genaamd ProtoDUNE gebouwd bij CERN.

Dit proefschrift beschrijft drie studies die zijn uitgevoerd op ProtoDUNE. De eerste betreft het uitlezen van detectordata door het FELIX data-acquisitiesysteem, evenals compressiestudies die op dezelfde data zijn uitgevoerd. De tweede studie betreft de herkenning van fotonen gecreëerd uit neutraal pionverval, een belangrijke achtergrond voor elektronen die voortkomen uit neutrinointeracties. Het onderscheid tussen elektronen en fotonen is gebaseerd op de energiedepositie in het voorste deel van hun deeltjesshowers. De derde studie betreft de energiereconstructie van dit soort deeltjesshowers in de detector. Deze hebben een bekend energieprofiel en kunnen ze dus worden gebruikt om de energiereconstructie van deeltjesshowers in het algemeen te kalibreren, een essentiële vereiste voor de natuurkundige doelen van DUNE.

“A Blessing in Disguise — Characterisations of ProtoDUNE photon showers for neutrino measurements in DUNE” (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 9 november, om 15.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229 – 231, Amsterdam.

De promotie zal online te volgen zijn.

Meer informatie op de website van de UvA.

Promotor: prof. dr. S.C.M. Bentvelsen
Co-promotor: dr. F. Filthaut

contact: Milo Vermeulen