Promotie Marc de Beurs @ UvA

2022-03-31 13:00 | 2022-03-31 14:00

Marc de Beurs, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift donderdag 31 maart 2022 om 13.00 aan de Universiteit van Amsterdam.

“De top portaal naar nieuwe fysica”

Dit proefschrift met de titel “De top portaal naar nieuwe fysica” gaat over de zoektocht naar processen die nog niet door de huidige deeltjestheorie worden beschreven. Hierbij kijk ik of het zwaarste elementaire deeltje dat we kennen, het top-quark, een portaal kan zijn naar nieuwe fysica. De zoektocht naar de oorsprong van de asymmetrie tussen materie en antimaterie in het universum is de belangrijkste motivatie voor dit werk. Gegevens verzameld met de ATLAS-detector in de jaren 2015 tot 2018 worden gebruikt om de top-quark te bestuderen. Terwijl de top vervalt, brengt het al zijn spin-informatie over naar zijn vervalproducten. Als resultaat worden distributies van spin-gecorreleerde waarneembare objecten geanalyseerd die gevoeligheid verschaffen voor het productie- en/of vervalmechanisme van de top-quark. Het raamwerk van Effectieve Veldentheorie (EFT) wordt gebruikt om de afwijkingen in de waargenomen distributies te voorspellen. De EFT is modelonafhankelijk, maar voegt wiskundige structuren toe aan het SM die zich steeds meer manifesteren op hoge energieschalen. Een dergelijke structuur is de operator OtW, die bijzonder interessant is omdat deze een asymmetrie tussen materie en antimaterie zou kunnen veroorzaken.

“A top portal to new physics” (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 31 maart, om 13.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229 – 231, Amsterdam.

Meer informatie op de website van de UvA.

Promotoren: prof. dr. M. Vreeswijk en prof. dr. E.M.LP. Laenen