Promotie Lex Greeven @ UM

2024-04-03 13:00 | 2024-04-03 14:00

Lex Greeven, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 3 april 2024 om 13.00 aan de Universiteit Maastricht.

“Decoding beauty: zeldzame baryonische vervallen & SciFi detector inbedrijfstelling”

Van de grootste structuren in het heelal tot de kleinste atomen in ons lichaam, alles om ons heen bestaat uit deeltjes. Bij ‘s werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN, worden deze deeltjes en hun interacties tot in detail bestudeerd. Dit proefschrift beschrijft de studie van zogenaamde “beauty” quarks bij een van de detectoren aan de LHC-ring, het LHCb experiment. Zeldzame vervallen van beauty-baryonen, deeltjes bestaande uit drie quarks, worden gemeten om het theoretisch Standaard Model van de deeltjesfysica te testen en op zoek te gaan naar mogelijk nieuwe fysica buiten het Standaard Model. Daarnaast behandelt dit proefschrift de upgrade van de LHCb detector en de inbedrijfstelling van de Scintillating Fibre (SciFi) spoor-detector, een van de nieuwe sub-detectoren in het experiment. Een grote uidaging is het scannen en uitlijnen van de elektronica klokken. Dit proefschrift presenteert klokwaardes waarmee alle honderduizenden kanalen binnen de SciFi detector succesvol data verzamelen.

“Decoding beauty: rare baryonic decays & SciFi detector commissioning” (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 3 april, om 13.00 in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, 6211 LK Maastricht.

Meer informatie op de website van de Universiteit Maastricht.

Promotor: prof. dr. M.H.M. Merk
Co-promotor: dr. N. Tuning

contact: Lex Greeven