Expeditie deeltjesfysica Universiteit Leiden met Nikhef-onderzoekers

2023-02-15 19:30 | 2023-03-22 22:00

Wat gebeurt er nu toch precies in CERN? Hoe werken deeltjesversnellers en deeltjesdetectoren? En die deeltjes die daarin versneld of gedetecteerd worden, hoe verhouden die zich nu tot elkaar, hoe vormen ze ons universum? Waarom is dat Higgs-boson van zulk fundamenteel belang? Wat moeten we ervan maken dat er continu neutrino’s dwars door ons heen schieten? En wat zijn antimaterie en donkere materie eigenlijk?

In deze lezingenreeks worden deze en veel meer vragen uitgebreid beantwoord. Dit voorjaar neemt Nikhef-onderzoeker Ivo van Vulpen, deeltjesfysicus en Bijzonder Hoogleraar Wetenschapscommunicatie in de natuurkunde aan de Universiteit Leiden, ons allen mee op expeditie door de deeltjesfysica. Hij heeft hiervoor verschillende gastsprekers als gids uitgenodigd. Van Vulpen bijt zelf het spits af met een introductie, waarin hij ons al eens meeneemt langs alle bewoners van de zogenaamde “deeltjesdierentuin”: de verzameling elementaire deeltjes die alle materie in het universum vormen.

De lezingen van o.a. Nikhef-onderzoekers Ivo van Vulpen, Jorinde van de Vis, Ernst-Jan Buis, Lydia Brenner, Niels Tuning, Dorothea Samtleben en Auke-Pieter Colijn zijn op woensdagavonden:
15, 22 februari, 1, 8, 15 maart 19.30-21.00
22 maart 19.30-22.00 uur

Meer informatie over de lezingen en hoe te boeken op de website van Universiteit Leiden

Zie hieronder de links naar de live casts: