Chasing Einstein: film met introductie en interview met Nikhef-onderzoeker Jacco de Vries

2019-11-13 19:30 | 2019-11-13 21:30

De ontdekking van Einstein dat de overgrote meerderheid van de zwaartekracht wordt veroorzaakt door een onbekende, onzichtbare vorm van materie (‘dark matter’) is al meer dan 100 jaar cruciaal voor ons begrip van het universum. Wetenschappers zijn al die tijd al op zoek naar bewijs voor de theorie. Maar wat als ze al die jaren op zoek waren naar iets dat niet bestaat? En wat als het wél bestaat, maar het bewijs tot op heden gewoon onvindbaar is?

Deze vraag vormt de kern van CHASING EINSTEIN, waarin wetenschappers – ook Nobelprijswinnaars – worden gevolgd naar buitengewone experimenten zoals LIGO en CERN. Natuurkunde staat nu op een kruispunt: sommige natuurkundigen hebben hun leven gewijd aan het zoeken naar ‘dark matter’, terwijl anderen – de Nederlandse fysicus Erik Verlinde bijvoorbeeld – werken aan een nieuwe zwaartekrachttheorie die het hele systeem om kan gooien.

Na de vertoning vindt er een gesprek plaats met Nikhef-onderzoeker Jacco de Vries van de UM, gespecialiseerd in natuurkunde en tevens onderzoeker bij CERN. Hij vertelt meer over zijn ervaringen bij CERN en de ontwikkeling van de Einstein Telescoop in Maastricht (voertaal: Engels).

Deze vertoning is onderdeel van het InScience international Science Film Festival

Programma:
19.30u Presentatie door Jacco de Vries
19.45u Start film
21.05u Q&A
21.30u Einde

Bron