Amsterdam Science Park Open Dag

2021-10-02 11:00 | 2021-10-02 17:00

Ontdek meer over de geheimen van het heelal of de verrassende eigenschappen van slimme materialen tijdens de Amsterdam Science Park open dag. Of neem een kijkje achter de schermen, bijvoorbeeld in de kassen van de Universiteit van Amsterdam tijdens een rondleiding.

Na een jaar waarin de Open Dag niet door kon gaan in verband met coronavirus, is er dit jaar gekozen voor een hybride vorm, gedeeltelijk in-person en gedeeltelijk online. Op 2 oktober zijn er op het Science Park op verschillende locaties live lezingen, en rondleidingen voor kleine groepen.

Vanwege de renovatie blijft het Nikhef-gebouw gesloten.

Het volledige live en online programma is hier te lezen: Website van Amsterdam Science Park
Alle live events zijn op basis van inschrijving, dus wees er snel bij.

De online live streams zijn hier te volgen:

Lezingen Turingzaal
Livestream lezingen Science Park 904 SP C1.110 – 2021-2022
Livestream lezingen Science Park 904 SP C0.05 – 2021-2022
Livestream lezingen Science Park 904 SP C0.110 – 2021-2022

Namens Nikhef zullen Suzanne Klaver (LHCb) en Chris Van Den Broeck (Zwaartekrachtsgolven) lezingen verzorgen:

Zwarte gaten, neutronensterren, en rimpelingen in de ruimtetijd
Spreker: Chris Van Den Broeck (Nikhef)
Tijd: 11:00, locatie: Turingzaal Science Park 125

Door het hele universum heen gaan superkleine rimpelingen van de ruimtetijd. Ze zijn zo klein dat we er niets van merken. En pas sinds vijf jaar hebben we de instrumenten om ze te meten. Maar nu het kan, kunnen zwaartekrachtsgolven ons veel nieuwe dingen leren. Zo kunnen natuur- en sterrenkundigen op een nieuwe manier kijken naar zwarte gaten, neutronensterren en donkere delen van het heelal. Ontdek het wonderlijke universum van zwaartekrachtsgolven tijdens deze lezing.

Op jacht naar een nieuwe natuurkracht
Spreker: Suzanne Klaver (Nikhef)
Tijd: 14:00, locatie: Turingzaal Science Park 125

Natuurkundigen bij Nikhef willen op het allerkleinste niveau weten hoe alles is opgebouwd en werkt. Met behulp van deeltjesversnellers als de Large Hadron Collider op CERN doen ze hier onderzoek naar. De huidige modellen beschrijven vier fundamentele natuurkrachten en verschillende soorten en vormen van elementaire deeltjes. Maar wat nou als er toch een andere natuurkracht in het spel is? Tijdens deze lezing leer je meer over het onderzoek met deeltjesversnellers en de ontdekkingstocht van de betrokken onderzoekers.

Deze Nikhef-onderzoekers geven een lezing op de UvA:

Donkere materie
Spreker: Patrick Decowski | Engels
Tijd: 16:00-16:45 | C0.110 Science Park 904

Een groot deel van de materie in het heelal ontbreekt. Dat wil zeggen: we zien een bepaalde hoeveelheid materie (sterren, gas, enzovoorts) aan de hemel, maar als we de zwaartekracht meten die materie uitoefent op sterren en sterrenstelsels, blijkt er veel, veel meer te zijn. De extra zwaartekracht zou kunnen komen van deeltjes die we nog niet hebben ontdekt – maar hoe bewijzen we dat zulke deeltjes bestaan? Kunnen we ze in het laboratorium maken, of detecteren dat ze uit de ruimte komen? Patrick Decowski legt uit hoe hij en zijn groep proberen de ongrijpbare donkere materie op te sporen.

Van kosmische deeltjesdouche tot inperking van SARS-CoV-2 
Spreker: Tina Pollmann (IoP)| Engels 
Tijd: 11:00-11:45 uur, locatie: C0.110 Science Park 904

Soms heeft de ene tak van de natuurkunde verrassende verbanden met een andere. Een voorbeeld is dat het modelleren van kosmische deeltjesbuien – ‘douches’ van deeltjes die onze detectoren bereiken als gevolg van het bombardement van onze atmosfeer met hoogenergetische kosmische straling – kan worden toegepast op het bestuderen van de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus onder verschillende soorten van inperkingsprotocollen. Tina Pollmann, een astrodeeltjesfysicus, legt uit hoe zij het afgelopen jaar op verrassende wijze uitgebreid aan dit hete hangijzer in de gezondheidswetenschap heeft mogen werken.