For teachers

This page is in Dutch – the English translation will be available soon.

1. Leraar in Onderzoek

Nikhef biedt docenten de gelegenheid om een jaar lang één dag per week als onderzoeker aan een project deel te nemen.

Gedurende ieder schooljaar sinds 2008 werken een aantal docenten met HiSPARC-stafleden en -technici aan de verdere ontwikkeling van het project.

De docenten leveren een bijdrage aan één of meer deelprojecten inzake:

  • het bouwen en testen van instrumentatie voor de meting van kosmische deeltjeslawines;
  • het ontwikkelen van analysemethoden voor het uitwerken van de metingen;
  • het toetsen van de meetgegevens aan de hand van bestaande modellen met betrekking tot simulaties;
  • het geschikt maken van instrumentatie en analysemethoden voor gebruik in de klas, en;
  • het onderhoud van het netwerk voor het uitwisselen van gegevens, hulpmiddelen en expertise tussen scholen en onderzoekinstellingen.

Heeft u interesse in een LiO positie, hou dan de vacatures hiervoor in de gaten. Deze worden ieder jaar in het voorjaar op onze website geplaatst.

Sinds schooljaar 2014/15 wordt dit project mede mogelijk gemaakt door STEM Teacher Academy.

Meer informatie kunt u hier vinden.

2. Dutch CERN Teacher Programme

Jaarlijks organiseert Nikhef samen met CERN het ‘Dutch CERN Teacher Programme’. Dit 4-daagse programma biedt docenten natuurkunde de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan CERN. Er zijn Nederlandstalige lezingen en rondleidingen, gegeven door wetenschappers die werkzaam zijn op CERN.

Het Teacher Programme maakt het mogelijk om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen in de deeltjesfysica. Wetenschappers zullen u vertellen over de laatste methodes die worden gebruikt in zowel de theorie alswel de techniek.

Het Dutch Teacher Programme wordt jaarlijks in het najaar georganiseerd. In 2017 vindt het programma plaats van woensdag 20 t/m zondag 24 september.

Voor wie?
Dit programma is bedoeld voor natuurkunde docenten van de bovenbouw Havo en VWO.

Kosten
CERN en Nikhef nemen een groot deel van de kosten van dit programma voor hun rekening. Wij vragen echter van alle deelnemers een eigen bijdrage voor het vervoer per vliegtuig (vlucht uitgevoerd door Easyjet o.b.v. handbagage) en verblijf (in het CERN hostel).

De kosten van maaltijden zijn voor eigen rekening, evenals excursies buiten het programma.

Aanmelden
Is niet meer mogelijk voor 2016. Hou de website in de gaten voor de data voor 2017.

Wij ontvangen vaak meer aanmeldingen dan wij kunnen plaatsen. Pas wanneer u hierover van Nikhef bericht krijgt, bent u ook daadwerkelijk zeker van een plek in het programma. Wij zullen u hierover dan berichten

3. International CERN Teacher Programme (zomervakantie)

CERN biedt een uitgebreider en internationaal alternatief van bovenstaand programma aan: het High School Teacher Programme. Dit programma wordt ieder jaar in de zomervakantie georganiseerd en duurt 3 weken. Het is een programma waaraan docenten vanuit de hele wereld mee kunnen doen. Om deze reden zal het gehele programma in het Engels zijn.

Voor meer informatie over het High School Teacher Programme of waneer u zich hiervoor wilt aanmelden kunt u terecht op de CERN website.

4. Bouwpakket Michelson Interferometer

Geschikt voor demonstratie, profielwerkstuk of practicum. Binnen een (les)uur bedrijf je precisie-optica en meet sub-micrometer vervormingen, trillingen en misschien zelfs gravitatiegolven! Het pakket is opzettelijk samengesteld uit zeer goedkope onderdelen en te verkrijgen via Eric Hennes. Dit betreft een Nikhef-spinoff (pdf interferometer).