This page is in Dutch – the English translation will be available soon.
Hier vindt u educatief materiaal dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden in de klas.
Twee lesbrieven over de geschiedenis en werking van de vonkenkamer. | download documenten Les Vonkenkamer (Word) Hoe werk de vonkenkamer (Word) |
Achtergrondinformatie over de geschiedenis en werking van een nevelkamer. | download Word document Hoe werkt de nevelkamer (Word) |
De kosmologie ligt op het snijvlak van de natuurkunde en
sterrenkunde. Dit boeiende, maar toegankelijke paper is geschreven door Nikhef wetenschapper Jan Willem van Holten.
|
download document kosmologie, een geschiedenis van licht en donker (PDF) |
HiSPARC: het project waarbij leerlingen en scholen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek naar kosmische straling. Op deze website vindt u lesmateriaal, waaronder een ruime verzameling lesbrieven. | ga naar website |
Muonlab II: muonmeetopstelling om kosmische straling in de klas te laten zien. Dit experiment wordt ook gebruikt door Nikhef voor de profielwerkstukken. | download PDF document Muon Lab II (PDF) |
Ook is er het Michelson Interferometer bouwpakket: Geschikt voor demonstratie, profielwerkstuk of practicum. Binnen een (les)uur bedrijf je precisie-optica en meet sub-micrometer vervormingen, trillingen en misschien zelfs gravitatiegolven! Het pakket is te verkrijgen via Eric Hennes. Dit betreft een Nikhef-spinoff. Bekijk de flyer.
Verder is Nikhef actief bij de curriculumvernieuwing in het voortgezet onderwijs: bij het Betavak Natuur, Leven Technologie (NLT) en Nieuwe Natuurkunde (NiNa).
- NiNa (Nieuwe Natuurkunde), module in verplicht deel domein Straling en Materie (vwo)
Download de module in Word formaat: Kosmische straling en elementaire deeltjes.
De NiNa commissie heeft deze versie inmiddels gecertificeerd. Schrijvende docent is Frans van Liempt, met expert ondersteuning van Nikhef. - NLT module (2e ontwikkelgolf, vwo)
Kosmische Straling
Schrijvende docent is Cor Heesbeen met expert ondersteuning van het HiSPARC team.
NB
- NiNa kent een verplicht deel van het curriculum en een keuzedeel, en zowel een centraal schriftelijk examen als schoolexamens.
- De NLT modules zijn in het algemeen te kiezen door scholen uit een al dan niet beperkte hoeveelheid modules. Toetsing vindt uitsluitend plaats met schoolexamens.
- In Nijmegen is een netwerk opgezet van 6 scholen die samen met de Radboud Universiteit negen van de elf NLT-modules centraal op de universiteit verzorgen om de samenwerking tussen VO- en HO-docenten uit te breiden. Sijbrand de Jong is initiator en coördinator van dit Nijmeegse NLT netwerk.