Voormalig Nikhef-directeur benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

8 december 2016

Prof. dr. Jos Engelen heeft op 7 december bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Jos Engelen was van 2001 tot 2003 directeur van Nikhef en van januari 2009 tot oktober 2016 was hij voorzitter van NWO. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker reikte de onderscheiding uit tijdens een symposium ter gelegenheid van het afscheid van het voormalig Algemeen Bestuur van NWO. Engelen ontvangt het lintje voor zijn prestaties in het Nederlandse en internationale wetenschapsveld. Zo speelde Engelen als plv. directeur-generaal van CERN een belangrijke verbindende rol bij de bouw van delen van de Large Hadron Collider, ’s werelds grootste en krachtigste deeltjesversneller, en bij de totstandkoming van een Europees gedragen onderzoeksstrategie voor de hoge energiefysica. Met zijn vermogen in te spelen op een veranderende omgeving leverde Engelen als voorzitter van NWO een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse wetenschap.

Loopbaan Jos Engelen
Engelen studeerde natuurkunde in Nijmegen. Na zijn afstuderen in 1973 werkte hij aan dezelfde universiteit als onderzoeker en docent. In 1979 promoveerde hij. Van 1979 tot 1985 werkte Engelen bij CERN. In 1985 aanvaardde hij een positie bij NWO-instituut Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica). In 1987 werd hij hoogleraar Experimentele fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2001 tot 2003 was Engelen directeur van Nikhef. In 2004 werd hij wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal van CERN. In 2007 en 2008 was Engelen voorzitter van ASTRON, het NWO-instituut voor radioastronomie.

Bron: persbericht NWO