Tjonnie Li ontvangt prestigieuze GWIC/Stefano Braccini Thesis Prize

12 juni 2014

Nikhef-nieuwsbericht

Oud-Nikhef-promovendus Tjonnie Li is onlangs onderscheiden met een internationale prijs voor zijn PhD-proefschrift. De GWIC/Stefano Braccini Thesis Prize ontving hij voor zijn proefschrift “Extracting Physics from Gravitational Waves: Testing the Strong-field Dynamics of General Relativity and Inferring the Large-scale Structure of the Universe”, waarvoor hij onderzoek deed op Nikhef, onder begeleiding van Dr. Chris Van Den Broeck en promotor Prof. Jo van den Brand.

De GWIC/Stefano Braccini Thesis Prize wordt jaarlijks uitgereikt voor baanbrekend onderzoek op het gebied van zwaartekrachtgolven. Er waren dit jaar 17 inzendingen uit 6 verschillende landen. Li zal zijn prijs officieel in ontvangst nemen op de LIGO-VIRGO meeting in augustus op Stanford. Naast een geldbedrag zal zijn proefschrift door Springer worden uitgegeven.

Li’s proefschrift focust zich op een nieuwe analysemethode waarmee de algemene relativiteitstheorie kan worden getest met metingen aan zwaartekrachtgolven – rimpelingen in de ruimtetijd – die worden uitgezonden door zwarte gaten en neutronensterren. Zwarte gaten en neutronensterren zijn de overblijfselen van sterren die zijn geëxplodeerd als supernova’s. Ze hebben een enorm hoge dichtheid en daardoor een gigantische zwaartekracht. Door deze kenmerken zijn het interessante objecten voor het testen van fundamentele fysica onder extreme omstandigheden.

Li werd genomineerd door zijn dagelijkse begeleider, Nikhef-onderzoeker Dr. Chris Van Den Broeck. "Tjonnie’s onderzoek was baanbrekend, en heeft zelfs geleid tot de oprichting van een nieuwe werkgroep binnen de LIGO-Virgo collaboratie om deze belangrijke ideeën verder te ontwikkelen. Deze onderscheiding is welverdiend."

In 2013 ontving Li van NWO een Rubicon-subsidie, waarmee hij momenteel werkt bij het LIGO-laboratorium van het California Institute of Technology.

Informatie over de GWIC/ Stefano Braccini Thesis Prize.