Geslaagd Techniek Toernooi Regio Noord-Holland

21 maart 2013

Afgelopen dinsdag, 19 maart, vond op de iPabo in Alkmaar het Techniek Toernooi Regio Noord-Holland voor basisscholen plaats. Veertig teams, ruim 150 leerlingen, van groep 1 tot en met groep 8, afkomstig van basisscholen uit heel Noord-Holland, deden mee.

Er waren vier verschillende opdrachten:

  • Groep 1 en 2 gingen aan de slag met een parachute die zo lang mogelijk moest blijven zweven.
  • Groep 3 en 4 moesten een zeilboot maken, die door de wind nog sneller ging dan alle andere zeilboten.
  • Groep 5 en 6 ontwikkelden een kettingreactie waarin verschillende energiesoorten elkaar moesten opvolgen.
  • Groep 7 en 8 zochten uit wat de beste aandrijving was om hun boot zo ver mogelijk te laten varen.

Per opdracht waren er vier verschillende prijzen: een eerste, tweede en derde prijs voor de beste, objectief meetbare prestaties (verst, langst, snelst…) en een creativiteitsprijs voor het slimste, mooiste, origineelste idee. En alle winnaars werden uitgenodigd mee te doen aan de landelijke finale van het Techniek Toernooi, om het op te nemen tegen teams uit heel Nederland.

De acht juryleden, die de taak hadden om het werk van de basisscholieren te beoordelen, kwamen van verschillende universiteiten uit heel Nederland. Nikhef was goed vertegenwoordigd in de jury, namelijk door Dr. Els de Wolf, Prof. Dr. Stan Bentvelsen, Prof. Dr. Bob van Eijk en Prof. Dr. Els Koffeman.

De zestien winnaars van deze dag kunt u terugvinden op deze pagina. Basisschool De Wegwijzer uit Schagen verdient een speciale vermelding, want zij sleepten maarliefst drie prijzen in de wacht!

De landelijke finales van het Techniek Toernooi vinden plaats op 6 juni, in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Voor meer informatie over het Techniek Toernooi kunt u hier kijken.