PRL publiceert gecombineerde Higgs-metingen ATLAS en CMS

17 mei 2015

Nikhef-nieuwsbericht

Op 14 mei verscheen in het tijdschrift Physical Review Letters de eerste gecombineerde publicatie van de ATLAS- en CMS-experimenten bij de Large Hadron Collider (LHC), met daarin een combinatie van de metingen van de massa van het higgsdeeltje door beide collaboraties. Het resultaat, verkregen door het samenvoegen van de analyses van de H -> ZZ en H -> gamma gamma kanalen, is:
                                  
               m_H = 125.09 +- 0.24 GeV

Dit houdt een nauwkeurigheid in van 0.2%. Tevens toont de publicatie aan dat de higgsmassa-metingen in beide experimenten consistent met elkaar zijn, en dat ook de ZZ en gamma gamma kanalen hetzelfde resultaat geven. De meting is gelimiteerd door de beperkte grootte van de dataset, en zal in Run 2 van de LHC nog veel preciezer worden.

De higgsmassa is een belangrijke parameter binnen het Standaardmodel van de subatomaire fysica. Door een nauwkeurige meting van de higgsmassa en van andere observabelen kan de consistentie van het standaardmodel getest worden. Nieuwe fysica kan daarbij aanleiding geven tot quantumcorrecties die tot afwijkingen leiden. Daarnaast is de gemeten waarde van de higgsmassa een hele bijzondere: met deze waarde bevindt ons heelal zich in een metastabiele vacuümtoestand dicht bij een faseovergang.

Link: Phys. Rev. Lett. 114, 191803 – Published 14 May 2015

Chris Quigg van Fermi National Accelerator Laboratory schreef een APS Physics Viewpoint artikel over de publicatie.

Voor meer informatie:
Paul de Jong – Senior-onderzoeker ATLAS bij Nikhef – mail – 020-5922087
Melissa van der Sande – Afdeling Wetenschapscommunicatie – mail – 020-5922075